Nordkorea födelsedags-firar utan missil

2:00 min

I Nordkorea pågår firandet av Kim ll-Sungs 101 födelsedag, och det har väckt farhågor om att regimen skulle använda dagen till en militär maktdemonstration. Men än så länge pågår firandet som vanligt, säger Ekots korrespondent Nils Horner.

I Nordkoreas pågår firandet av landsfadern Kim Il-Sungs 101:a födelsedag med pompa och ståt. Blomparader till den äldres ära har hållits på olika håll i landet. Under morgonen, lokal tid, gjorde Nordkoreas nuvarande ledare Kim Jong-Un ett besök i farfaderns maosoleum i Pyongyang. Kim Il-Sungs födelsedag är årets största högtid i Nordkorea.

Men farhågor om att regimen skulle använda tillfället till att demonstrera sin militära makt och skjuta upp en missil har hittills kommit på skam. 

– Det verkar inte ha hänt något särskilt. Allt verkar också lugnt i Pyongyang. Det har inte heller märkts några militära rörelser. Nu har klockan också hunnit bli ganska mycket, säger Ekots korrespondent Nils Horner, på plats i Seoul.

De senaste veckornas upptrappade ordkrig mellan Nord- och Sydkorea och hot om militära aktioner har samtidigt fått faktiskt understöd av att det faktum att Nordkorea, enligt bilder från spionsatelliter tydligt gjort förberedelser för en missiluppskjutning.  

–- Det tyder på att man planerar att skicka upp en eller kanske flera missiler, och att man är klar att göra det. Men det ser inte ut att bli någon raket idag.

Likväl finns inget som tyder på att spänningen i Nordkorea har minskat.

– Däremot börjar omvärlden ha en ny inställning till hoten. Uttalanden om att man ska atombomba Tokyo eller skicka missiler mot USA tas mer och mer som teatraliska eftersom det bygger på missiler som man inte har. Ett större hot vore att någon sydkoreansk ö eller fartyg attackerades av nordkoreanska missiler, och det är fullt möjligt.

Idag sade USA:s utrikesminister John Kerry i Tokyo att USA är öppna för samtal med Nordkorea. Enligt Kerry visar samtalen som förts mellan Sydkorea och Kina att det finns en enighet och att världen ”talar med en gemensam röst”.

– Vi är fortfarande öppna för äkta och trovärdiga förhandlingar om nedrustning, men bollen ligger hos Pyongyang. Nordkorea måste på ett meningsfullt sätt visa att landet ämnar infria utfästelser som det redan gjort, sade John Kerry.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista