Transport varslar om omfattande åkeristrejk

Transport varslar åkeribranschen om övertidsblockad. På tre speditionsföretag - DHL, Schenker och DSV - gäller dessutom strejk på 23 terminaler, enligt Transportarbetaren.

Enligt arbetsgivarparten Biltrafikens Arbetsgivareförbund är stridsåtgärden omfattande och hotar att stänga merparten av fjärrtrafiken i Sverige.

Konflikten bryter ut den 24 april om ingen lösning nås innan dess.

De yrkesgrupper som berörs är åkerichaufförer, terminalarbetare, miljöarbetare och anställda inom bevakningsbranschen, enligt Transport.

Tvistefrågorna rör lönen, användandet av bemanningsföretag samt vissa typer av alkoholtester som facket vill förbjuda.

"Arbetsgivarna vill införa kraftiga försämringar i de allmänna villkoren och på så sätt bekämpa våra medlemmars önskan om inflytande över sin egen arbetssituation. Det är något vi aldrig kommer att kunna acceptera", skriver Transportbasen Lars Lindgren i ett pressmeddelande.

Totalt rör tvisten mellan Transport och Biltrafikens Arbetsgivareförbund omkring 45 000 anställda inom åkeri- och renhållningsbranschen.

TT/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista