Jobbfrågan kommer dominera den politiska debatten

Idag presenterade finansminister Anders Borg regeringens vårbudget och hans prognos för den svenska ekonomin är allt annat än ljus.

Arbetslösheten kommer att ligga kvar på en hög nivå under flera år framåt. Först 2016 spås den gå ner under 8 procent och landa kring 7,1.

Här kommenterar Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Sveriges Radio, vårbudgeten.

Om man får tro finansminister Anders Borg styr han Sverige i dom bistraste av tider, vårbudgeten berättar om dom nio magra år vi tvingas genomlida innan vi kommer ut i en ljusare värld 2017.

Budskapet är att här krävs en erfaren och ansvarsfull ekonomisk politik, underförstått Anders Borgs politik.

Den borgerliga alliansen kom till makten på arbetslinjen, den sa sig kunna ta ner 2006 års höga arbetslöshet. Nu ska den försöka hålla sig kvar vid makten trots en ännu högre .

Hittills har regeringen försvarat sig med en siffra som pekar åt rätt håll; att även om arbetslösheten ökar så har fler människor kommit ut på arbetsmarknaden.

Men med dagens vårbudget faller också den trösten. Arbetslinje eller inte; Färre kommer att arbeta i Sverige.

Jobbfrågan växer därmed som dominerande politisk fråga. Socialdemokraterna skärpte striden på sin kongress nyligen med sitt mål att Sverige ska ha eu:s lägsta arbetslöshet.

När det kommer till skatterna verkar regeringen har svårt att samla sig. Borg hävdar att det i särklass bästa sättet att skapa fler jobb är att sänka inkomstskatten.

Ändå är det oklart om han kommer att göra det. Förklaringen finns i regeringens interna motsättningar, allianspartierna har andra önskelistor. Bara en grupp får idag ett tydligt löfte; pensionärerna kan räkna med lägre skatt 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista