Manifestation för Omar Mustafa

1:57 min

I dag är det ingen inom Socialdemokraterna som vill förklara varför Omar Mustafa tvingades lämna sin plats i partistyrelsen, bara en vecka efter att han valdes. Nu verkar pendeln svänga. I eftermiddag hålls en manifestation för Omar Mustafa, arrangerad av Socialdemokrater som tycker att det var fel att han tvingades avgå.

Debatten tog fart när det blev känt att Omar Mustafa, som ordförande i Islamiska förbundet bjudit in flera antisemiter för att tala på konferenser. Och sen följde kritik på en rad olika områden. Det handlade om allt ifrån uttalanden mot homosexuellas rätt att gifta sig, till ett påstående att Sverige borde skicka JAS-plan mot Israel. Islamiska förbundet sas också stå för en kvinnosyn som inte går att förena med den socialdemokratiska värdegrunden.

Omar Mustafa nominerades till partistyrelsen av Stockholms arbetarekommun där Veronica Palm är ordförande och i lördags kväll uppmanade hon honom att avgå. Enligt uppgifter till Ekot idag fattade Veronica Palm det beslutet utan att först diskutera saken med resten av styrelsen i Stockholms arbetarekommun, där han fortfarande har starkt stöd. Idag vill Veronica Palm inte ställa upp på någon intervju, men såhär sa hon i lördags.

– Situationen blev ohållbar. Den här senaste veckans utveckling gör att Omar inte hade kunnat göra ett bra arbete i partistyrelsen.

Inte heller i partiets ledning vill man idag kommentera vad det egentligen var som gjorde Omar Mustafa omöjlig för partistyrelsen, eller om man har gått till botten med alla anklagelser som riktades mot honom. Enligt partiledarens pressekreterare har Stefan Löfven bara uttalat sig allmänt om att man måste dela partiets grundvärderingar för att kunna företräda Socialdemokraterna.

Men i lördags sa han faktiskt att det var ett problem att Omar Mustafa är ordförande i Islamiska förbundet.

– Det är det som är problematiskt. Vi står för något helt annat. Och det är därför som kritiken mot Omar är berättigad. Därför att om du sitter i den föreningen, som står för helt andra värderingar, så blir det naturligtvis problematiskt.

Över 500 personer har nu anmält sig till manifestationen i eftermiddag som har rubriken: ”Jag stödjer Socialdemokratin, men inte islamofobi.”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista