Svårt hitta ensamma terroraktörer, enligt Säpo. Ett 30-tal al-Qaida-inspirerade svenskar har åkt till Syrien. Foto: Scanpix/Montage: Sveriges Radio.

Säpo: Ensamma aktörer hot mot demokratin

1:48 min

Säkerhetspolisen ser en utveckling där hotet mot demokratin kommer från personer som agerar på egen hand. Det säger Ahn-Za Hagström, chefs-analytiker vid Säpos författnings-skydd, när Säpo idag presenterade sin årsrapport för 2012.

Utvecklingen mot enskilda aktörer som utgör ett hot mot demokratin har delvis att göra med internet, säger Ahn-Za Hagström.

- Det är lättare för enskilda personer att på olika sätta ta del av en ideologi eller trosuppfattning eller en föreställning om världen. Det är lättare att helt och hållet undgå rättsväsendets intresse egentligen, säger Ahn-Zah Hagström.

Idag presenterar Säkerhetspolisen sin sammanfattning över 2012. Där poängterar myndigheten att ett antal händelser senaste tiden påvisar problemet med vad Säpo kallar enskilda hotutövare.

Det är personer som hotar samhällets säkerhet och av olika anledningar agerar på egen hand, och som Säkerhetspolisen har mycket svårt att identifiera. Ett tydligt exempel på en sådan hotutövare är den norske massmördaren Anders Behring Breivik.

- Det är inte någon homogen kategori - de här personerna drivs av olika bevekelsegrunder och har olika måltavlor. Därför är svårt att hitta några typiska karaktärsdrag hos de här personerna.

Och för att motverka enskilda hotutövare krävs samverkan med det civila samhället, enligt Ahn-Za Hagström.

- Många gånger handlar det om individer som genomgår någon slags förändring eller radikalisering. Och den kanske inte Säpo är bäst lämpad att uppfatta. Oftare är det personer i den personens närhet som reagerar på att man uttrycker sig annorlunda eller börjar agera på nytt sätt.

I årsrapporten skriver Säpo att man även oroas över att ett 30-tal al-Qaida-inspirerade svenskar senaste tiden har rest till Syrien för att strida mot regimen där.

Myndigheten lyfter också fram att flera länder bedriver olaglig underrättelseverksamhet i Sverige idag. Syrien och Iran pekas ut som två misstänkta länder.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista