Många frågetecken efter jämnt val i Venezuela

1:49 min

Den knappa valsegern i Venezuela, bara 1,5 procent, var det värsta resultatet Nicolas Maduro hade kunna föreställa sig. Hans auktoritet har fått sig en ordentlig törn, men det jämna valresultatet kan också rymma möjligheter.

När Nicolas Maduro talade till sina anhängare i går natt sa han att Henrique Capriles hade ringt till honom och att han föreslagit en slags överenskommelse, något som Capriles strax därpå avvisade med skärpa.

Många frågetecken har uppstått uppstod ur den dramatiska natten. Vem ljuger? Och varför?

Maduro föregick också Capriles krav på att alla röster måste räknas om.

– Visst, vi välkomnar alla genomgångar av rösterna för att bekräfta vår seger. För även om vi bara segrade med en enda röst, så är det vår seger, sa Maduro.

Det är en fras som Maduro upprepat flera gånger under den senaste veckan; kanske en föraning om att valet skulle bli mycket jämnare än de sju till tio procents skillnad som de flesta opinionsmätningar förutspått.

Allt tyder på att det nu kommer att ske en omräkning av rösterna. Men också att den kommer att befästa valresultatet. Fast även om det blir så, så innebär den minimala segermarginalen att Maduro på många sätt kommer att känna sig bakbunden. Men kanske finns det en lösning.

Maria Barra, en chavistisk aktivist, säger att om Maduro slutar att härma Chávez och istället blir sig själv, så kanske saker och ting blir lättare.

Maduro har inte Chávez karisma, men - till skillnad från Chávez - har han en omfattande erfarenhet som förhandlare, både från sin tid som fackföreningsledare och som utrikesminister. Kanske är det dags att damma av den talangen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista