Skolkuratorn Sara Ronningstam Millberg vill ha fler kollegor. Foto: Lotta Karlsmark/Sveriges Radio.

Skolkuratorer larmar om att det saknas personal

2:00 min

Sedan 2008 har 79 skolsköterskor och 123 skolkuratorer tillkommit och det är långt ifrån målet. Utbildningsminister Jan Björklunds ambition 2008 var tusen fler sköterskor och kuratorer i skolorna. Nu larmar skolkuratorerna att de inte hinner hjälpa sina elever, som de skulle vilja.

Titti Fränkel, utvecklingschef på Akademikerförbundet SSR, säger att det är vanligt att det går femhundra elever på en skolkurator. Fler kuratorer behövs, enligt henne.

– Samhället vinner stort på att anställa fler skolkuratorer. Det är så uppenbart tycker jag, säger Titti Fränkel.

Folkpartiet föreslog en fördubbling av antalet skolsköterskor och kuratorer på framförallt högstadie- och gymnasieskolor - cirka 1 000 personer till.

Men det har inte alltså blivit någon fördubbling. I reda tal har kommunerna fått 79 fler skolsköterskor och 123 fler skolkuratorer mellan åren 2008 och 2012.

Statistiken kommer från arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, och redovisar antalet anställda inom kommunal verksamhet. Det saknas alltså statistik för antalet anställda inom friskolor.

Bertil Östberg, statssekreteraren hos utbildningsminister Jan Björklund, säger att regeringen har satsat på skolhälsan. 2011 lade regeringen 650 miljoner kronor i form av statsbidrag på att förbättra elevhälsan. Den satsningen har vi inte sett effekten av ännu utan det ser vi först 2015. Det kommer säkert att ha blivit ett tusental till då, enligt Bertil Östberg. Det tar tid för kommunerna att få fram folk.

– Det kommer säkert bli ytterligare 1 000 tal som kommer ha anställts när hela perioden med statsbidragen har upphört, säger Bertil Östberg.

Kuratorn Sara Ronningstam Millberg berättar om riskerna med att skolbarn inte får tillräckligt stöd.

– Man har befäst ett missmod, ett tvivel om hur man ska klara av att gå i skolan, att man inte klarar av någon utbildning och att man får en föreställning av att man inte kan lära sig saker. Det är det värsta av allt, säger Sara Ronningstam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista