1 av 2
Finansminister Anders Borg debatterar vårbudgeten med Magdalena Andersson, Socialdemokraterna. Foto: Scanpix.Montage: Sveriges Radio.
2 av 2
Ulla Andersson (V). Foto: Lars Pehrson/Scanpix

Hög arbetslöshet stora frågan i riskdagsdebatten

2:35 min

Med en arbetslöshet på över åtta procent, ville finansminister Anders Borg gärna betona att Sverige ändå ligger bättre till än många andra EU-länder. I dag presenterade han regeringens vårbudget.

Den höga arbetslösheten blev den stora frågan i riskdagsdebatten under eftermiddagen.

Med en arbetslöshet på över åtta procent, ville gärna Anders Borg betona att Sverige ändå ligger bättre till än många andra EU-länder.

– När andra stramar åt satsar vi på välfärden. När andra backar förstärker vi framtidsinvesteringar i infrastruktur och forskning. Det är så man tillför energi, kraft, tillväxt och efterfrågan så att vi skyddar Sverige i en besvärlig tid, säger han om att Sverige klarar den höga arbetslösheten väl, efter att ha presenterat en prognos med högre arbetslöshetssiffror och lägre tillväxt.

Arbetslösheten ligger över åtta procent i flera år och vänder ner först 2016 till runt sju procent. I regeringens prognos sjunker också andelen av befolkningen som arbetar, sysselsättningsgraden, nästa år.

Och vändningen i ekonomin kommer ett år senare än regeringen räknade med i december. Tillväxten väntas stiga över tre procent först efter valåret, alltså 2015.

Anders Borg säger idag att man väntar till i höst med att definitivt ge besked om sänkta inkomstskatter för dom som arbetar. Och han sätter stort hopp till förhandlingarna med fack och arbetsgivare om yrkesintroduktion för de unga.

Regeringen tillför och omfördelar 1,9 miljarder i år, utöver det som aviserades i höstbudgeten. Pengar som ska gå till fler utbildningsplatser, som yrkesvux och drift och underhålla av vägar och järnvägar.

Socialdemokraternas ekononomiska talesperson Magdalena Andersson:

– Självklart är det så att svensk ekonomi påverkas av omvärlden. Men om vi jämför med andra länder har Sverige inte varit någon uppenbar framtidssaga. Om vi tittar på EU 15, alltså gamla EU-medlemsländerna, är det bara krisländerna, alltså Grekland, Spanien, Portugal, Irland, Italien samt Frankrike som har en högre arbetslöshet än Sverige.

Vänsterpartiets Ulla Andersson var också kritisk mot Anders Borg, att regeringen varit för initiativlös när det gäller jobben.

– Vi har en kvarts miljon långtidsarbetslösa. Jag tycker att de är värda din uppmärksamhet. Jag tycker att du borde haft ett ansvar när alla prognoser har ändrats och räknar med 130 000 fler arbetslösa. Och du gör ingenting i den budget vi nu står och diskuterar.

Efter hand kom debatten att handla om andra frågor, framförallt regeringsfrågan. Anders Borg påminde om att nu är 517 dagar kvar till nästa val.

– Vi ska ägna dem att förbereda oss tillsammans, redovisa för väljarna och berätta hur vi vill regera Sverige. När tänker Miljöpartiet svara på hur man vill göra ihop med Vänsterpartiet och Socialdemokraterna?

– Det är intressant att finansminstern verkar vilja bestämma vilka som ska sitta i regering med varandra. Och bestämma redan nu hur olika regeringsalternativ ska se ut. Det tycker jag är fascinerande och kanske lite beklagligt. Jjag tycker att det är rimligt att väljarna kan få ha en talan i hur en regeringsbildning ska se ut, sade Miljöpartiets Per Bolund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista