Rapport: Fler apotek men minskad lönsamhet

1:35 min

Antalet apotek fortsätter att öka. Det visar branschorganisationen Sveriges apoteksförenings rapport från förra året, men lönsamheten minskar, vilket är en ohållbar utveckling, menar Sveriges apoteksförenings vd Johan Wallér.

– Det är förstås en utmaning, om man ska etablera apotek samtidigt som omsättningen ligger på samma nivå. Det är en utmaning för apotekssektorn, säger han.

Under förra veckan skedde två konsolideringar. Oriola-KD, ägare till Kronans Droghandel, köpte upp den mindre apotekskedjan, Medstop, och blev då ägare till 290 apotek.

Bara några dagar senare meddelade Apotek Hjärtat att man skulle köpa  Vårdapoteket, och blev då ägare till 301 apotek.

Branschorganisationen Sveriges apoteksförenings vd Johan Wallér, säger att fler konsolideringar kan komma att bli aktuella, när större europeiska apoteksaktörerna väntas gå in starkare i Sverige, som exempelvis Boots och DocMorris.

Sedan avregleringen av apoteksmarknaden för fyra år sedan har det öppnats 345 nya apotek.

Men när marginalerna på receptbelagda läkemedel är omkring 17 procent, och när receptbelagda läkemedel fortsatt bestå av 80 procent av omsättningen så måste marginalerna höjas, kräver apoteksbranschen.

– Men apoteken behöver också få ersättning för sin kärnverksamhet, som handlar om receptbelagda läkemedel. Och rådgivning om dem, säger Johan Wallér.

Men det räcker inte. Apoteken utökar sina sortimentet med hudkrämer och schampo. Nya varumärken av receptfria läkemedel är en annan möjlighet. En tredje utveckling är att sälja tjänsten av sjukvård på apoteken. Den tjänsten testar just nu en apotekskedja som har tillgång till en läkare via internetlänk som kan skriva ut recept. Men det finns fler möjligheter.

– Vi hade väntat oss internetapotek, men det har vi ännu inte sett så mycket utav. Men den utvecklingen är på väg, säger Sveriges apoteksförenings vd Johan Wallér.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista