Justitiekansler Anna Skarhed.

JK-utredning med band till Saudiaffären läggs ner

1:04 min

Utredningen om misstänkt sekretessbrott på Försvarets forskningsinstitut i samband med avslöjandet av den så kallade Saudiaffären läggs ned. Justitiekansler Anna Skarhed förklarar beslutet så här.

– Det har inte gått att få klarhet i vem eller vilka som lämnat ut de här handlingarna, säger justitiekansler Anna Skarhed.

Det var för drygt ett år sedan som Försvarets forskningsinstitut, FOI, vände sig till justitiekanslern för att få utrett vem som hade lämnat ut dokumenten som hamnade hos Sveriges Radio.

Ekot publicerade flera dokument i samband med avslöjandet i fjol om att Sverige hade långt gångna och hemliga planer på att hjälpa Saudiarabien att bygga en avancerad vapenfabrik.

FOI menar att delar av innehållet i dokumenten var hemligstämplat och inte fick lämnas ut enligt svensk lag. Även justitiekansler Anna Skarhed håller med om det, trots att förundersökningen läggs ned.

– Om någon person hade kunnat bindas till det här utlämnandet talar det för att det hade kunnat bli ett åtal för brott, säger Skarhed.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista