"Jag har möjligen undgått döden"

1:35 min

68 svenskar var anmälda till Boston maraton, och 54 av dem kom till start. Ekot pratade med några av dem, kort efter explosionerna vid mållinjen.

En av de svenska deltagarna var Ulrika Jansson från Luleå. Hon var skakad efter händelsen.

– Jag har, möjligen, undgått döden, eller risk att bli skadad. För jag var ju där, jag passerade området där bomberna smällde av, bara minuter innan det skedde. Man blir ju lite skakad då, när man förstår vad som kunde ha hänt, säger Ulrika Jansson till Sveriges Radio Norrbotten.

Ulrika Jansson, Luleå, var en av de svenskar som fullföljde Boston maraton. En annan var Margareta Borring, Limhamn, som också upplevde explosionerna på nära håll:

– Jag hade just gått i mål och var på väg att få min medalj och hämta mina kläder när det smällde. Det var en ordentlig smäll och sedan kom det rök och sedan kom det en mindre smäll efteråt. Det blev ju helt tyst för folk blev ju chockade, berättar hon för Ekot.

Johanna Zingmark, Bromma, gick i mål en stund innan explosionerna.

– Jag är skakad. Skakad och orolig att det här var ett illdåd. Jag vet att människor har mist livet och att många är skadade. Och det är min största oro att det var med illa berått mod som det här gjordes.

Patrik Annebäck, Oloftorp, gick i mål lite tidigare, men upplever senare ett annorlunda Boston, med folktomma gator.

– Det är lite kaosartat när vi är ute och går här. Det är helt folktomt, myndigheterna rekommenderar ju folk att hålla sig inne. Folk följer det till 99%, det ser ut som om de stänger restauranger också. Så det är en ganska otrevlig stämning skulle jag vilja säga. Plus att man ser poliser och militärer på platser man inte sett de förut, säger Patrik Annebäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista