Foto: AP Photo/The Boston Globe, David L Ryan, John Tlumacki, Stan Honda/Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Tre döda och många skadade i Boston

"Jag vill bara hem nu"
4:05 min

Tre personer dödades och 144 skadades när två sprängladdningar exploderade vid målgången på Boston maraton i USA. Polisen säger att det kan handla om ett terroristdåd, men har ingen misstänkt och inget motiv.

Säkerheten höjdes i flera amerikanska städer, Vita Huset spärrades av och president Obama försäkrade, i ett tal till nationen, att de skyldiga skulle få till svars.

Löparen Stacey Dietel från Michigan gick i mål precis när bomberna smällde. Hon är oskadd, men ser skakad ut och är fortfarande blek, sex timmar senare på sitt hotell.

– Jag hörde bomberna, två stycken ganska tätt, med bara några sekunder emellan. Jag vände mig om, man kunde se röken välla fram, sedan skrik och sedan sprang folk. Först stannade alla bara, det var nästan surrealistiskt, vi kunde inte föreställa oss att det var en bomb, det lät som ett kanonskott, sedan kom paniken och alla som sprang, berättat Stacey Dietel.

Det är kallt och mörkt, kväll i Boston, hela området runt bombplatsen är avspärrat med massor av poliser överallt och hög säkerhet. De kontrollerar alla väskor och id vid passagerna.

Det är en spöklik känsla, tyst, men ändå en del folk ute.

Drygt 20 000 löpare deltog i Boston maraton och bomberna smällde fyra timmar efter att loppet startat, precis vid målgången. Det pågick flera evenemang i Boston samtidigt.

Det tillhör traditionen att stadens basebollag Red Sox spelar hemmamatch på Fenway Stadium, som ligger nära målgången. Samtidigt var det Patriots day, helgdag i Massachusetts, för att fira dem som kämpat för sitt land, med massor av folk ute för att fira.

Att det smällde just då var ingen tillfällighet. Det måste vara planerat, tror Julie Baldwin, från Dallas Texas, som gick i mål precis efter explosionerna, som också hon först trodde var kanonskott.

I förvirringen och förödelsen efteråt försökte hon leta efter sina löparkompisar.

– Vi letar fortfarande efter varandra, säger Julie Baldwin, som försöker tala i telefon hela tiden, men det är svårt att komma fram.

Polisen och guvernören har hållit flera presskonferenser här, men ingen har gripits och man vet inget ännu om motiven för bomberna.

Bomberna var inte särskilt stora och förödelsen kunde ha varit större. Det är en rätt vanlig kommentar i en sorts lättnad över att det inte det inte är så illa som attentaten den 11 september 2001, när flygplanen flög in i World Trade Center och Pentagon. Det är den händelse som många tänker på.

Rick DesLauriers, polisens talesman, sa att FBI leder utredningen nu, tillsammans med lokala myndigheter. Han kallade utredningen ”en kriminalutredning” och en "potentiell terroristutredning”.

President Obama höll tal till nationen och försäkrade att det inte ska fattas några resurser för att hitta de skyldiga och ställa dem till svars. Han sa att man inte ska dra några förhastade slutsatser och undvek ordet terrordåd.

Poliser som jag talat med beskriver hemska scener vid målgången, med chockade människor, och blödande människor som förlorat armar och ben.

Det tillkallades massor av ambulanser och folk fördes in i tält för att få medicinsk hjälp, som fanns förberedd med anledning av maratonloppet.

Här i staden har myndigheterna satt upp supportcenter, för folk som inte får komma in på sina avspärrade hotell, eller som behöver något att äta.

Frälsningsarmen och andra hjälporganisationer är där.

Stacey Dietel, som är glad över att vara oskadd, tror inte hon kan sova i natt.

– Jag vill bara hem nu. Jag vill härifrån, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".