Under måndagen lades blommor utanför Margaret Thatchers hem i London. Foto: Matt Dunham/Scanpix.

Gruvarbetare firar Thatchers bortgång

1:25 min

I morgon begravs Storbritanniens förra premiärminister Margaret Thatcher i London. I och med hennes död förra veckan har dom gamla såren från hennes tid vid makten rivits upp. I Durham i nordöstra England tänker dom gamla gruvarbetarna fira hennes bortgång.

--Den kvinnan orsakade mer skada för oss här uppe i nordöstra England än andra världskriget säger David Hopper, generalsekreterare för det som en gång var det mäktiga gruvarbetarfacket i Durham inte långt från Newcastle.

--Hon förstörde vårt samhälle. Tog i från oss jobben och våra ungdomar sin framtid och hon hade ingen som helst medkänsla över huvud taget, säger han.

Enligt honom är det Margret Thatchers fel att arbetslösheten i dom gamla industrisamhällena i norr fortfarande, så här trettio år efter konflikten med gruvarbetarna, ligger långt över siffrorna i södra delarna av landet.

Margret Thatcher vek inte en tum när gruvarbetarna gick i strejk 1984 i protest mot planerade stängningar av gruvor. Av sina anhängare hyllas hon för omstöpningen av den brittiska ekonomin och hur hon bröt loss fackets grepp över landet.

--Hon lyckades med sin plan och det lider vi alla för idag, säger David Hopper. Men jag har ännu inte sett någon från dom gamla gruvsamhällena som ställer sig upp och hyllar henne.

Han och hans kollegor tänker istället nu fira att Thatcher är borta.

--För nu är vi fria, säger David Hopper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista