Nicolas Maduro, den nyvalda presidenten. Foto: Scanpix

Protester mot den nya presidenten

Ilskan vibrerade
1:57 min

I går svor Nicolas Maduro eden som Venezuelas president. Samtidigt uppmanade hans motståndare Henrique Capriles sina anhängare till protester bakom kravet på att rösterna ska räknas om. Tills det har skett erkänner Capriles inte Maduros seger.

Nicolas Maduro avslutade sitt nära två timmar långa tal med att lova att den politiska process som han tänker driva ska vara en kärleksrevolution.

Men för de som röstade på Henrique Capriles står Maduro för en maktfullkomlig, arrogant regim som först lovade att gå med på att räkna om rösterna, bara för att dagen därpå likställa begäran om omräkning med ett förberedande av en kupp.

Tusentals människor visade i går kväll vad de tycker om Maduro genom att skramla med kastrullock.

Här och där brann barrikader och trafiken stoppades.

Ilskan vibrerade, men det var på det hela taget en fredlig manifestation, som dessutom tog slut efter en dryg timme.

Henrique Capriles hade uppmanat till protesten. Men han hade också sagt att det räcker med en timme för att få sagt det vi vill.

– Kommande dagar genomför vi andra protester, sa Capriles.

Men en del av Capriles anhängare är rädda för att protesterna ska leda till våld och att vägran att erkänna valresultatet kommer att slå tillbaka.

Den gamla gerillakämpen och numera tidningsmannen Teodoro Petkoff tror inte på våldssceneriet.

– Det här ett land som är vant vid protester, säger han.

– Och att oppositionen nu har en ledare med auktoritet att ge instruktioner, det innebär en garanti för att protesterna sker med fredliga metoder.

Teodoro Petkoff tror heller inte att protesterna kommer att pågå särskilt länge.

– Om några dagar, när man gått igenom dom valprotokoll som oppositionen har tillgång till och man inte hittat några bevis på fusk, så kommer Capriles att erkänna valresultatet.

– Det är i alla fall vad jag tror och hoppas säger Teodoro Petkoff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".