Ginna Lindberg, Sveriges Radios tidigare Washingtonkorrespondent. Foto: Maria Gustafsson/Sveriges Radio.

Ginna Lindberg: "Ett mardrömsscenario"

Bostonbomberna är ett mardrömsscenario för amerikanerna. Och det kan få politiska konsekvenser på sikt, säger Ekots tidigare USA-korrespondent Ginna Lindberg.

Hur påverkar det här dådet amerikanerna? Vad får det för effekter
– För amerikanerna är det ett mardrömsscenario som blivit verklighet. Händelsen får enormt utrymme i amerikanska medier och har mötts av chock, sorg och ilska. De rent konkreta effekterna är att säkerheten skärps såväl i Boston som runtom i USA. I Washington DC har gatorna kring symboliskt viktiga byggnader spärrats av, bl a kring Vita Huset och kongressen. Även i storstäder som New York och Los Angeles har säkerheten skärpts.

Hur kan det här ske - trots säkerhet och terrorberedskap i USA? 
– Det kan möjligen polisens utredning visa. I det här läget har varken polis eller andra myndigheter officiellt kallat dådet för ett terrorattentat. Men generellt visar explosionerna i Boston hur svårt det är för ett öppet samhället att skydda sig mot olika former av sprängdåd.

Vad får det här för politiska konsekvenser?
– På kort sikt ökad enighet mellan partierna. I det här akuta läget sluter sig republikaner och demokrater samman i sorg och chock över det som hänt. Det är inte rätt tidpunkt för att bråka om budgetreformen eller andra politiska tvistefrågor just nu.
– På lite längre sikt kan händelserna däremot få politiska konsekvenser, beroende på vad polisutredningen leder fram till. Det kan leda till frågor om polisen - eller Obama-administrationen - kan göra mer för att skydda befolkningen mot olika former av attacker.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista