Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mångmiljonböter för Nordea

Publicerat tisdag 16 april 2013 kl 10.23
Foto: Hasse Holmberg/Bertil Ericson/Scanpix

Nordea får en anmärkning och måste böta 30 miljoner kronor för att banken brustit i sitt arbete med att motverka penningtvätt, efter ett beslut av Finansinspektionen (FI).

Man har i stort brustit gällande den interna styrningen och att följa EU:s sanktionsförordningar. Det har bland annat yttrat sig i felaktig hantering av rapportering till FI, felaktig hantering av frysta konton och man har riskerat att svartlistade personer och företag kunnat nå tillgångar, menar FI.

Redan 2010 påtalade Finansinspektionen att banken brustit i sin efterlevnad av EU:s sanktionsförordningar och ser särskilt allvarligt på att bristerna kvarstår än i dag, skriver FI i ett pressmeddelande.

Den kund i Gibraltar som Nordea borde ha tagit reda på mer om är brevlådeföretaget Takilant, bekräftar Finansinspektionen till TT.

Bolaget är Telia Soneras mutmisstänkta partner i Uzbekistan, som på papperet drivs av en ung kvinna i modebranschen men som har nära band till en uzbekiske diktatorns dotter, Gulnara Karimova.

Åklagare frös i fjol ett konto i Nordea tillhörigt Takilant där det finns motsvarande 200 miljoner kronor, enligt TT.

Nordea själva svarar på beslutet i ett eget pressmeddelande.
”Nordea menar dock att straffavgiften är hög mot bakgrund av inga otillåtna transaktioner har gjorts på de frysta konton som Finansinspektionen har granskat.

Vad gäller de enskilda delarna av beslutet har Nordea vidtagit åtgärder för att reducera de risker som ligger till grund för Finansinspektionens beslut. För att stärka kontrollen av verkliga huvudmän har Nordea sedan de nya reglerna trädde i kraft infört nya rutiner och inlett en analys av alla befintliga kunder i syfte att registrera verkliga huvudmän.”

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".