1 av 3
Anställda samlas utanför sina kontor. Skalvet i Iran kändes i Dubai, Förenade Arabemiraten. Foto: Karim Sahib/Scanpix.
2 av 3
3 av 3
Pakistanier evakuerades efter att skalvet känts i Karachi. Foto: Asif Hassan/Scanpix.

Kraftig jordbävning skakade Iran

Ett mycket kraftigt jordskalv skakade under tisdagseftermiddagen Iran och flera länder runt Persiska viken. Jordbävningen inträffade nära den iranska gränsen till Pakistan, där flera dödsoffer krävts, och ska ha känts från Förenade Arabemiraten ända bort till Indien.

Så långt bort som i indiska staden New Delhi uppges byggnader ha skakat i tio sekunder. Skräckslagna människor sprang ut på gatorna.

I Pakistan ska minst 34 människor ha omkommit, rapporterar officiella källor enligt nyhetsbyrån AFP. Hundratals hus i gränsområdet mot Iran föll samman när marken började skaka.

Däremot har inga iranska dödsoffer krävts, uppger en lokal guvernör. I tidiga officiella uttalanden befarades hundratals döda.

Skalvet beskrivs som det kraftigaste i Iran på 40 år. Det inträffade strax efter 15-tiden på tisdagseftermiddagen, lokal tid.

Jordbävningen hade en magnitud på 7,8 enligt USA:s geologiska institut, USGS. Skalvet ska ha inträffat på tolv mils djup.

Epicentrum uppges ligga närmare nio mil sydöst om staden Khash. Den iranska hjälporganisationen Röda halvmånen har skickat räddningsmanskap till området.

Enligt seismolog Reynir Bödvarsson vid Uppsala universitet är platsen för skalvet glest befolkat.

– Det är ett stort skalv, men dessbättre i ett glesbefolkat område. Så det är ganska långt till närmaste tätbebyggda område. Men man kan ändå befara att människor kommit till skada, säger Bödvarsson till Ekots reporter Josef Björklund.

– Vi känner till sedan tidigare att hus i området är dåligt byggda i förhållande till risken för jordskalv.

Från iranska Saravan, en av de städer som ligger nära epicentrum och har en befolkning på 250 000, har inga omfattande skador rapporterats.

Rostam Mirlashari i Stockholm kommer från regionen Balouchistan i Iran, där jordskalvet inträffade. Han har många släktingar som bor kvar.

– Det är väldigt hemskt. En jordbävning av den storleken och graden har aldrig hänt där förut. Jag har försökt nå mina sysslingar, kusiner och vänner som bor där, men jag har inte lyckats, säger han till SR International.

För en vecka sedan drabbades Iran av en jordbävning med magnituden 6,3. Då dödades 30 människor och 800 skadades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".