Socialstyrelsen granskar psykutlåtande

Uppdaterad 16:20
Socialstyrelsens rättsliga råd ska ganska det rättspsykiatriska utlåtandet om den man som befunnits skyldig till mordet på 10-åriga Helén Nilsson från Hörby för 15 år sedan.

Enligt utlåtandet som offentliggjordes på tisdagen lider 53-årige Ulf Olsson av en allvarlig psykisk störning.

Det rekommenderas att Ulf Nilsson döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Granskning av Socialstyrelsen
Men chefsåklagare Pär Andersson begärde på tisdagen att Socialstyrelsen ska granska utlåtandet.

– Rent generellt tycker jag att det finns en anledning till att även andra läkare och rättssakkunniga tittar på om detta är rätt slutsatser som har dragits, säger Pär Andersson.

Chefsåklagare Pär Andersson vill veta om man med säkerhet kan avgöra om Ulf Olsson var allvarligt psykiskt störd när han rövade bort, våldtog och mördade 10-åriga Helén Nilsson i mars 1989.

Är skyldig till mordet
Lunds tingsrätt har redan funnit honom skyldig till mordet. Nu handlar det om påföljden, fängelse eller vård.

Varje år granskar Socialstyrelsens rättsliga råd mellan 30 och 40 rättspsykiatriska undersökningar och det är endast en mindre del av de rättspsykiatriska undersökningar som görs varje år. 90 procent undersökningarna accepteras direkt av åklagare och försvarare.

Enligt Anders Forsman, professor i rättspsykiatri och medlem i Socialstyrelsens rättsliga råd, är det svårt att avgöra om en person var allvarligt psykiskt störd för 15 år sedan, eftersom det finns psykiska sjukdomar som är tillfälliga och psykiska sjukdomar som man bär med sig genom hela livet.

”Svår uppgift för juristerna”
– Det är en svår uppgift och vad det innebär är att man får presentera underlag för den bedömning man gör.

– Sedan har ju domstolen en fri bevisprövning även när det gäller ett sakkunnigutlåtande. Till slut hamnar den här svåra bedömningen hos juristerna eller i vart fall i domstolen.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se