Terrorforskaren Magnus Norell. Foto: Christine Olsson/Scanpix

"Det kan vara en sofistikerad organisation"

Vill inte spekluera
1:34 min

Terrorforskaren Magnus Norell konstaterar att de sprängladdningar som har använts tycks vara enkla att både införskaffa och hantera.

--  Det man kan säga är att det riktar sig mot icke-kombattanter, man har använt sig av C4 som är ett förhållandevis enkelt sprängmedel att både hantera och få tag på. Det kan vara en sofistikerad organisation som använt det för att det är enkelt att få tag på, eller så kan det vara en amatör. Det vet vi inte, säger Terrorforskaren Magnus Norell.

Enligt Magnus Norell är dådet typiskt för dagens moderna terrorism - där man slår till mot så kallade mjuka mål, till exempel en folkfest.

Det är en terror-strategi som inget land kan skydda sig mot, enligt Norell.

– I praktiken är det omöjligt att få ett 100 procentigt skydd, hur bra man än är. Och det behöver inte vara någon sofistikerad sprängladdning. För att få en effekt när så många människor är packade som de var här, säger Magnus Norell.

Vad är det man uppnår när man ger sig på mjukamål?

– Det man uppnår är att man skadar och dödar väldigt många människor. Det faktum att det här har ägt rum, där det har ägt rum mot det här målet indikerar att är vad förövarna var ute efter. Att de får ett genomslag, det är någonting som märks, säger Magnus Norell.

– De som har genomfört det här vem eller vilka de nu är vet med sig att det kommer få ett genomslag. Poängen kan vara att de vill sprida skräck och terror och påminna folk att de inte går säkra någonstans, säger Magnus Norell.

Professor Bo Janzon är expert på sprängämnen. Han säger att de aktuella sprängladdningar kan detoneras med exempelvis en mobil-telefon.

– Antingen att man ringer telefonen eller också att man använder timer, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".