Billigare att släppa ut koldioxid efter EU-nej

2:10 min

I dag blev det rekordbilligt för många europeiska företag att släppa ut koldioxid. Det här blev effekten av att EU-parlamentet sa nej till ett förslag om att plocka bort så kallade utsläppsrätter från marknaden.

– Det är en skandal att folk riskerar både klimat och konkurrenskraft genom att inte ens göra en minimal justering för att rädda det handelssystem vi har, säger Carl Schlyter (MP).

Sedan 2005 har EU ett handelssystem för klimatstörande utsläpp. Det handlar om att stimulera investeringar i miljöteknik genom att företag som lyckas minska sina utsläpp ska kunna tjäna pengar på att sälja rätten att släppa ut koldioxid till andra företag.

Men många menar att den ekonomiska krisen i Europa har fått marknaden för utsläppsrätter att kollapsa. Just nu kostar det bara ungefär en tiondel så mycket att släppa ut koldioxid som det var tänkt. För att åter göra det åtminstone lite dyrare att släppa ut koldioxid har EU-kommissionen föreslagit att man tillfälligt tar bort 900 miljoner utsläppsrätter från marknaden.

Men Svenskt Näringsliv hör till de som har uttalat sig mot det här förslaget, och fick stöd av en rad politiker i debatten här i EU-parlamentet i Strasbourg.

– Vi kan inte tillåta oss i dag att öka kostnaden för energi, sa den konservativa politikern Elisabetta Gardini från Italien.

EU-parlamentet röstade idag, med knapp majoritet (334 röster mot 315), mot att ta bort utsläppsrätter från marknaden. Direkt efter beslutet blev tysk energi tre procent billigare, och priset på utsläppsrätter rasade till en ny rekordlåg nivå; 2,63 euro per ton koldioxid, enligt nyhetsbyrån Reuters.

EU:s klimatkommissionär, Connie Hedegaard, beklagar dagens beslut, men hon pekar på att frågan ändå inte är helt död. Den ska nu förhandlas en gång till i EU-parlamentets miljöutskott.

Många EU-länder, däribland Sverige, stödjer förslaget att ta bort utsläppsrätter från marknaden. Däremot är framför allt kolberoende Polen mot ett beslut som är tänkt att göra det dyrare att släppa ut koldioxid.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista