Fastighetsskötaren Jonas Flemström får mer i ersättning vid föräldraledighet. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio

LO-avtal ger högre föräldrapenning

"Tror att fler pappor stannar hemma"
2:07 min

Många som arbetar kommer att få bättre ersättning när de är föräldralediga från och med nästa år. Störst förändring blir det för vissa LO-grupper som går från två till sex månader med föräldrapenningstillägg när de är hemma med barn.

– Jag tror att det blir fler pappor som stannar hemma om man får mer pengar för att ta hand om barnen, absolut, säger fastighetsskötaren Jonas Flemström.

Det handlar om de extra pengar föräldralediga kan få via sin arbetsgivare, utöver ersättningen från Försäkringskassan. Enligt ett nytt avtal mellan LO och Svenskt Näringsliv kommer alla privatanställda arbetare att kunna få förhöjd ersättning i sex månader från årsskiftet.

Störst skillnad blir det för till exempel städare, restauranganställda och chaufförer. Fastighetsskötaren Jonas Flemström går från två till sex månader med föräldrapenningstillägg.

– Jag hade tänkt att vara hemma i alla fall eftersom vi har ett till barn på gång, men självklart påverkar ju ekonomin. Det är positivt att det blir lite extra pengar, säger han.

Tillägget är på 10 procent på månadslöner upp till drygt 37 000 kronor i 180 dagar, vilket innebär totalt 15 000 kronor för den som tjänar 25 000. Den höjda nivån och att försäkringen är individuell tror facket gör att fler pappor kommer att vara hemma med sina barn, säger Lasse Thörn som är chef för LO:s Arbetslivsenhet.

– Tar man inte ut så riskerar man att gå miste om det här, därför kommer fler män än i dag ta ut ersättning, säger han.

Förutom LO-grupperna har också industrianställda tjänstemän och många akademiker fått bättre villkor, från fem till sex månader med föräldralön.

Men nationalekonomen Gabriella Sjögren Lindquist som forskar på avtalsförsäkringar tror inte de nya avtalen kommer att påverka jämställdheten.

– Någon effekt kan det få eftersom man gör pappor uppmärksamma på att man har det här tillägget. Men den stora effekten skulle man få om det gick att påverka förhandlingarna hemma vid köksbordet om vem som ska vara föräldraledig och det tror jag inte att det här tillägget gör, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".