1 av 5
Poliser vaktar utanför Aleksej Navalnyjs hus i Moskva. Arkivfoto: Johanna Melén/Sveriges Radio
2 av 5
Aleksej Navalnyjs anhängare har rest till Kirov för att stödja hans sak, bland annat med flygblad. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio
3 av 5
Aleksej Navalnyjs försvarsadvokater Vadim Kobzev och Olga Michajlova tror att domaren i Kirov följer order från Moskva. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio
4 av 5
Ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj eskorteras av polis. Arkivfoto: Alexander Zemlianichenko/Scanpix.
5 av 5

Ryske bloggaren Aleksej Navalnyj inför rätta

Ska ha berövat staden på miljonbelopp
2:29 min

Nu på morgonen började rättegången mot den ryske bloggaren och oppositionsaktivisten Aleksej Navalnyj i den ryska staden Kirov. Kort efter att rättegången inletts kom besked om att rättegången har flyttats fram en vecka, efter en begäran av försvaret, rapporterar Johanna Melén.

Aleksej Navalnyj anklagas för mångmiljonförskingring och riskerar, om han döms tio års fängelse.

Många menar att han saknar skuld och att rättsprocessen är ett straff för att han utmanar makten och president Vladimir Putin.

Men i Kirov, där det misstänkta brottet ska ha begåtts, är inte alla övertygade om Navalnyjs oskuld.

– Jag har bara hört att han stulit massa pengar. Pengar som man skulle kunna göra något bättre för, säger Svetlana som leker med ettåriga dottern Anna utanför dockteatern i Kirov.

2009 kom Aleksej Navalnyj till Kirov, 90 mil öster om Moskva, som obetald rådgivare åt stadens liberala guvernör Nikita Belych.

Bland annat fick han i uppdrag att sälja skog åt det regionala skogsbolaget Kirovles. Nu anklagas han för att tillsammans med en medåtalad ha hjälpt till att sälja skog till underpris och på så vis berövat staden på 16 miljoner rubel, drygt tre miljoner kronor.

Utredningen om brott i samband med skogsaffärerna lades ner förra året men startades igen på order av Rysslands chefsutredare Aleksandr Bastrykin.

– Vi antar, att beslutet om vilken domen blir inte fattas här i Kirov, utan i Moskva, säger Vadim Kobzev, en av Navalnyjs två försvarare.

I en intervju inför rättegången sa talesmannen för Utredningskommittén som väckt åtalet att hade det inte varit för att Aleksej Navalnyj så aktivt hånat makten, hade man kanske inte tittat så noggrant på hans förflutna som man nu gjort.

– Utredningskommittén erkände i praktiken att det här är ett politiskt mål, säger Navalnyjs andra advokat Olga Michajlova.

När den ryska proteströrelsen vaknade på allvar i samband med parlamentsvalet i december 2011, blev Aleksej Navalnyj snart rörelsens inofficiella ledare.

Främst är han känd genom sin blogg och sina olika projekt där han avslöjar korruption inom statliga bolag, bland tjänstemän och politiker.

Till rättegången i Kirov kommer nu hans anhängare från främst Moskva. Ett kontor inte långt från domstolen har gjorts till högkvarter.

Härifrån sprids flygblad med budskapet att Navalnyj kommer att dömas här i Kirov för sin kamp mot rövarmakten. Men det tror inte alla Kirovbor på.

– Ja, han kämpar mot korruptionen men nu är han visst själv insyltad i den, säger pensionären Galina.

Domstolen får avgöra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".