IMF: Konjunkturen vänder - men i långsam takt

Sverige kan vänta sig hyfsad tillväxt
1:32 min

Internationella valutafonden kom på tisdagen med sin prognos för världsekonomin. Framtidutsikterna ser dystrare ut än väntat.

Internationella valutafonden IMF är lite mindre optimistisk om konjunkturen i dag än för några månader sedan. IMF tror på lite mindre tillväxt. 3,3 procent, i år.

I januari trodde fonden på en tillväxt på 3,5 procent. Nästa år kan världen hoppas på lite bättre, en tillväxt på 4 procent.

Alltså: konjunkturen vänder, men inte så fort som många trodde. Det är Europa som drar ner snittet. Här ligger i princip alla länder på svags en procents tillväxt eller under. USA räknar med en tillväxt på det dubbla, nästan två procent. För att inte tala om Kina, hela åtta procent.

Sverige kan vänta sig en hyfsad tillväxt på prick en procent i år, och 2,2 procent nästa år.

Allt det här är egentligen ganska väntade siffror. Det viktigaste med rapporten är nog att den inte handlar om en världsekonomi i djup kris. För det var riktigt nära där ett tag. Euron hade kunnat bryta ihop och i USA hade förhandlingarna mellan demokrater och republikaner om statsbudgeten kunnat bryta samman, konstaterar IMF. Sådant hade betytt massarbetslöshet.

Det finns ännu orosmoln. Europa och USA måste fortsätta hantera sina underskott. I Europa är räntorna för höga. Bankerna måste stärkas i många länder, penningpolitiken måste fortsätta vara generös, Europa kan tåla lite inflation. I tillväxtländer måste politikerna börja fundera på att strama åt i stället.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".