Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Halvering av asylsökande från västra Balkan

2:07 min

Antalet människor som söker asyl i Sverige från länderna på västra Balkan, till exempel Serbien, Bosnien och Albanien har halverats under det fösta kvartalet i år, jämfört samma period förra året. Anledningen kan vara att länderna infört skärpta utresekontroller.

– Hotet från EU om att återinföra visumtvång har lett till att länderna på västra Balkan skärpt utresekontrollerna för framför allt romer, och tusentals människor har stoppats vid gränsen, säger Alexandra Stiegelmeyer vid tankesmedjan European Stability Initiativ i Bryssel.

Gränspolisen frågar vart de ska resa, om de har returbiljett, hur mycket pengar de har och hur mycket bagage de har med sig.

– Finns det misstanke om att de tänker söka asyl i EU så stoppas de, säger Alexandra Stiegelmeyer.

Under årets första tre månader kom det drygt 600 asylsökande till Sverige från västra Balkan. Det är en halvering jämfört med samma period i fjol. Men Fredrik Bejer, rättschef på Migrationsverket, vet inte vad minskningen beror på.

– Vi kan i dagsläget bara konstatera att det är färre asylsökande från de här länderna, men vi vet inte grunden till det, säger han.

Kan det bero på skärpta utresekontroller?

– Ja, är det så att de skärpt utresekontrollerna, så kan det absolut vara en orsak.

Sedan EU tog bort visumtvånget för bland annat serber, bosnier och albaner, har antalet asylsökande därifrån exploderat. Men de allra flesta, 98 till 99 procent, har fått avslag.

Flera EU-länder har skyndat på asylutredningarna från västra Balkan och fått ned handläggningstiderna till mellan en och två veckor. Det har lett till att färre personer kommer därifrån.

Men i Sverige är genomsnittstiden för handläggningar över tre månader. Dessutom är sex av tio asylutredningar så kallade ”långa utredningar” med rätt till överklagan, vilket innebär att den som söker asyl kan bli kvar i Sverige i många månader. Enligt Fredrik Bejer handlar det om rättssäkerhet.

– Ju kortare tid man har på sig att hantera ett ärende, desto större är risken är rättssäkerheten brister, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista