Fransk rättegång om falska bröstimplantat startar

1:58 min

I Marseille inleds i dag rättegången kring de falska bröstimplantaten från företaget PIP. Det blir en av de mest omfattande rättegångarna i Frankrike i modern tid.

Över 5 000 kvinnor har anmält den 73-årige företagsägaren Jean-Claude Mas. Han misstänks för grovt lurendrejeri i och med att han försatt hundratusentals kvinnors hälsa i fara.

– Det är viktigt att han förstår vad han har gjort och vilka konsekvenserna är av hans extrema sätt att göra pengar, säger Joëlle Manighetti till fransk TV.

Hon opererade in implantatet efter en bröstcancer och är i dag bara ett av många ilskna offer. Jean-Claude Mas måste få veta hur våra kroppar har förstörts och hur våra anhöriga även har drabbats, menar hon. Företagsägaren Mas bytte ut det medicinska silikonet till industrisilikon.

Över 300 000 kvinnor, i 65 olika länder, har opererat sina bröst med detta implantat från företaget PIP. I Frankrike 30 000, varav hälften har tagit ut implantatet igen efter inflammationer och smärtor och eftersom det också har funnits starka misstankar om att det kan orsaka cancer.

Kvinnorna har berättat en efter en om en industrimassa, som halkat omkring och skapat smärtor och som inte bara kostat tiotusentals kronor att operera in, utan också stora pengar och veckolånga sjukhusvistelser för att få ut. Därtill många sjukskrivningar. 

300 advokater ungefär väntas delta i dag samt hundratals offer och anhöriga, vilket har gjort att dagens domstolsförhandling har flyttats till en stor kongresshall i Marseille.

Rättegången pågår en månad och företagsägaren Jean-Claude Mas riskerar fem år fängelse. Fyra medarbetare misstänks också för att ha varit delaktiga i bedrägeriet. Parallellt pågår också en annan rättsprocess, där brottsmisstanken är vållande till skada och dråp, detta efter att en ung kvinna med implantat dog i bröstcancer.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista