Riksbanken ger besked om styrräntan

Ekonomiekots reporter frågar sig om ljusglimtarna finns kvar
1:53 min

Klockan halv tio blir Riksbankens räntebeslut offentligt. Bedömningarna lutar starkt åt att det blir en oförändrad ränta på en procent.

Riksbankens räntebesked direkt 09:30

Det är i sig en krisränta och att svensk ekonomi är i en svag period, i skuggan av den internationella krisen, beskrevs senast i vårbudgeten häromdagen.

Medan Anders Borg talade om frostnätter och karg omgivning, och höll fast vid sin prognospudel från i december, så använde Stefan Ingves ett annat ord den 13 februari, efter årets första penningpolitiska möte.

Det syntes ljusglimtar:

– Vi har ju sänkt räntan, vi har halverat räntan under loppet av förra året. Det skjuter på när det gäller svensk ekonomi. Nu får vi blicka framåt och bedöma vad som är lagom, då är det den här räntenivån lagom.

– Det är inte tillräckligt hög fart i ekonomi i dagsläget, men den kommer att öka enligt vår bedömning, sade Ingves.

Så frågan är hur svensk ekonomi just nu bäst beskrivs? En kvardröjande kyla eller ljusglimtar med begynnande vårvärme? Banken SEB:s chefsekonom, Robert Bergqvist, bidrog till metaforfloran med sitt: ”Den ekonomiska våren har flyttats fram, på samma sätt som den riktiga våren.”

Sådant tal begriper både allmänhet och ekonomijournalister, och med viss spänning väntar man nu på hur Riksbanken kommer att beskriva läget den här gången. Att det blir oförändrad ränta på en procent tycks givet. Där ska den ligga hela 2013, sa Stefan Ingves i februari.

Den gången kom kritik från både marknaden och LO. Och från minoritetslinjen i själva Riksbanken. Räntan borde ha sänkts, för att klara arbetslösheten och exporten och kronan.

Som av en händelse har Riksbanksfullmäktige satt ett sammanträdesdatum till på fredag, efter räntebeslutet.

Snart bör det komma besked om minst en, och högst två, nya ledamöter i direktionen.

Barbro Wickman-Parak har avböjt omval. Hur gör Lars EO Svensson?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".