Foto: Scanpix

Ekots rapportering angående Bostonexplosionerna

Olof Wijnbladh:

De senaste uppgifterna talar om tre döda och minst 144 skadade i explosionerna i Boston. Inga rapporter om skadade svenskar. Ännu oklart vem eller vilka som ligger bakom explosionerna. Sveriges Radio Ekot fortsätter här att direktrapportera om händelserna.

06:46, 16 April 2013

Olof Wijnbladh: Efter explosionerna i Boston har säkerheten skärpts i många av USA:s större städer och även i London ser polisen över säkerheten. På söndag ska London Maraton genomföras - men det finns inte några kända specifika hot mot den tävlingen, uppger polisen för nyhetsbyrån AP.

06:47, 16 April 2013

Olof Wijnbladh: Brittisk polis förbereder också ett stort säkerhetspådrag inför begravningsceremonin för förra premiärminister Margaret Thatcher i morgon, onsdag, i London.

06:47, 16 April 2013

Olof Wijnbladh: Polisen granskar nu fotografier och videofilmer från Boston Marathon efter ledtrådar i jakten på förövarna. Med 27 000 deltagare och runt en halv miljon åskådare väntas stora mängder bildmaterial som kan ge svar på vad som hände före och efter det att de två sprängladdningarna detonerade, skriver TT.

06:48, 16 April 2013

Olof Wijnbladh: Bostons barnsjukhus tar just nu hand om en tvååring med huvudskador, en nioårig flicka med skadat ben och sex andra barn under 15 år, skriver Reuters.

06:50, 16 April 2013

Olof Wijnbladh: Här kan du lyssna på vår korrespondent Inger Arenanders rapport, på plats i Boston.

06:52, 16 April 2013

Olof Wijnbladh:

Boston kommer att vara en hårt bevakad stad under tisdagen. Tungt beväpnad polis ska patrullera gatorna. Platsen där explosionerna inträffade är fortsatt en avspärrad brottsplats, skriver Boston Globe.

07:02, 16 April 2013

Milan Djelevic:

Camilla Åkesson Lindblom på UD:s pressjour säger att det inte finns några uppgifter om skadade svenskar, skriver TT. Sveriges ambassad i Washington har arbetat med att kontrollera den saken liksom två honorära konsuler i Boston.

07:14, 16 April 2013

Milan Djelevic: En utredning pågår efter de två explosionerna i Boston. Enligt BBC har FBI tagit över samordningen av vad beskrivs som en "potentiell terroristutredning".

07:23, 16 April 2013

Milan Djelevic: I ett tal efter explosionerna i Boston har USA:s president Barack Obama lovat att ta reda på vem som ligger bakom bombdådet.
"Vi måste gå till botten med det här och hitta dem som gjorde det och ta reda på deras motiv," lovade han.

07:40, 16 April 2013

Milan Djelevic:

Bostonbomberna är det första terrordådet med dödlig utgång på allmän plats i USA sedan flygattackerna 2001. En person som tidigare arbetat med terrorbekämpning säger till Washington Post att attacken inte tycks bära terrornätverket al-Qaidas kännetecken.

08:00, 16 April 2013

Milan Djelevic: De två bomberna som exploderade i Boston var laddade med bland annat kullager, vilket orsakade svåra skador bland de drabbade maratonlöparna.

08:08, 16 April 2013

Milan Djelevic: Magnus Norell, terrorexpert, säger att det inte går att skydda sig mot den här typen av attentat, som explosionerna i Boston.

08:22, 16 April 2013

Milan Djelevic: MAgnus Norell sa att man hittat en tredje sprängladdning, som inte exploderade vilket kommer betyda mycket i jakten på förövarna.

08:25, 16 April 2013

Milan Djelevic:

Enligt Magnus Norell rörde det sig om osofistikerade laddningar, man använde sig av ett sprängmedel som är ganska enkelt att få tag på.

08:28, 16 April 2013

Milan Djelevic: Det svårt at säga vad det tyder på, säger han. Men det kan indikera att det är inhemsk terrorism det rör sig om. men det är svårt att säga, det kan också handla om en större organisation som ligger bakom.

08:29, 16 April 2013

Milan Djelevic:

Enligt USA-experten Erik Åshard kom attacken överraskande och det som gör den allvarlig är att den kom på amerikansk mark. Eftersom man i USA har skapat en stor apparat för att förhindra och förebygga sådana här dåd. Därför är chocken stor i USA nu.

08:34, 16 April 2013

Milan Djelevic:

Det kommer leda till stort inrikespolitiskt bråk, tror Erik Åshard.

08:36, 16 April 2013

Milan Djelevic:

Man kommer att försöka anklaga presidenten Barack Obama för att ha misslyckats med den inhemska terorrbekämpningen, sa USA-experten Erik Åshard till P1 morgon för en stund sedan.

08:43, 16 April 2013

Milan Djelevic: En av de odetonerade laddningarna, som kan ge utredarna viktiga pusselbitar i jakten på förövarna, hittades på ett hotell på Boylston street nära attentatsplatsen och ytterligare en annan odetonerad laddning har hittats på en plats som inte har meddelats, säger Bill Keating, demokratisk kongressledamot från Massachusetts, till CNN.

08:48, 16 April 2013

Milan Djelevic: Lars Nicander, chef för Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan (FHS), tror inte att någon större organisation ligger bakom dådet i Boston, enligt TT. Den information som hittills kommit fram, och att ingen tagit på sig dådet, tyder på att det är en ensam person som ligger bakom, säger han.

08:49, 16 April 2013

Milan Djelevic: Bombdådet i Boston har fått den brittiska polisen att förstärka sin säkerhetsplan kring London Marathon, som går på söndag.
-Vi ställer inte in, men vi omprövar säkerhetsarbetet. Vi kontaktade polisen direkt när vi fick höra om vad som hände i Boston och vi ska se om det går att utöka säkerheten, säger löpartävlingens vd Nick Bitel till TT.

09:13, 16 April 2013

Milan Djelevic: Här kan du lyssna på vår raportering i P1 morgon om bombdådet i Boston.

09:19, 16 April 2013

Milan Djelevic: Rysslands president Vladimir Putin fördömer bombdåden i Boston och säger att han anser att kampen mot terrorism kräver aktiv samordning av internationella insatser, skriver TT. Ryssland står redo att hjälpa USA i Boston-utredningen, enligt Putin.

09:42, 16 April 2013

Milan Djelevic: Patrik Annebäck från Göteborg, som gjorde sitt första Boston Maraton, hann precis lämna målområdet när bomberna exploderade.
– Jag måste ha precis kommit därifrån som tur var och min pappa är här och han lämnade målområdet bara några minuter innan det smällde, berättar Patrik Annebäck som gör sitt första Boston Maraton.
Här kan du läsa mer.

09:51, 16 April 2013

Milan Djelevic:
Om en dryg månad arrangeras Göteborgsvarvet. Ett lopp med dubbelt så många deltagare som Boston maraton, där två bomber detonerade nära mållinjen. Varvsgeneral Bo Edsberger menar att man är medveten om riskerna.
– Sedan flera år tillbaka har vi jobbat nära polis och räddningstjänst. Det går aldrig att förbereda sig fullt ut, men vi tränar sådana här situationer.

09:53, 16 April 2013

Milan Djelevic:

Flera amerikanska medier, spekulerade i att sprängladdningarna innehöll stålkulor vilket skulle förklara de svåra skadorna på folk som befann sig i närheten av explosionerna. CNN, som angav antalet skadade till 144 varav ett 20-tal i mycket allvarligt tillstånd, rapporterade från stadens akutmottagningar där läkare tvingades ta snabba beslut om amputationer och sköta om skador som normalt påträffas hos sårade soldater på slagfält, skriver TT.

10:00, 16 April 2013

Milan Djelevic: Alltfler historier når nu ut från drabbade bomboffer. Liz Norden hade precis kommit hem till bostaden i Wakefield på måndag eftermiddag när hennes mobiltelefon ringde. Det var hennes 31-årige son.
"Mamma, jag är sårad, riktigt illa".
Han befann sig i en ambulans, som var på väg till Beth Israel Deaconess Medical Center.
Sonen hade varit på Boston Maraton ihop med sin äldre bror för att titta på en vän som deltog i loppet.
Både 31-åringen och hans bror förlorade vars ett ben i bombdådet.

10:13, 16 April 2013

Milan Djelevic: Även Frankrikes president François Hollande och Italiens premiärminister Mario Monti sänder kondoleanser till Obama i vilka de fördömer bombdåden. "Under dessa tragiska omständigheter. . . uttrycks Frankrikes fulla solidaritet med de amerikanska myndigheterna och folket," hette det enligt AFP i ett uttalande från Elyséepalatset i Paris, skriver TT.

10:39, 16 April 2013

Milan Djelevic: Många obehagliga scener utspelade sig direkt efter bombdådet i Boston, uppger vittnen. Löparen Tim Davey försökte skydda sina barn från att se de värst skadade människorna.
"De hade börjat ta in människor i ett tält, svårt skadade, flera som förlorat olika lemmar", säger han till Fox News.
Han och hans fru Lisa försökte hålla för sina barns ögon, men säger Tim Davey: "de såg en hel del."
Lisa fortsätter:
"De bara fortsatte att fylla på med fler och fler offer. De flesta var vid medvetande. Det var mycket förvirrat."

10:54, 16 April 2013

Milan Djelevic: Bostonbomberna är ett mardrömsscenario för amerikanerna. Och det kan få politiska konsekvenser på sikt, säger Ekots tidigare USA-korrespondent Ginna Lindberg. Läs hennes analys här.

11:00, 16 April 2013

Milan Djelevic: Norske minröjaren och bombexperten Per Nergaard som arbetar för fackföreningsrörelsens hjälporganisation Norsk Folkehjälp säger till NTB att allt tyder på att bomberna i Boston var "små och hemmagjorda", skriver TT.
-Den låga detonationshastigheten är ett typiskt tecken på det, säger han.
Nergaard tillägger att han baserar sina åsikter på röken och flammorna vid själva explosionsögonblicket, vilket fångades av flera kameror på plats.

11:05, 16 April 2013

Sven Nilsson: Tydligen ingen som har uppmärksammat kopplingen till Patriots' Day http://en.wikipedia.org/wiki/Patriots%27_Day och andra kopplingar

11:21, 16 April 2013

Milan Djelevic: Hej Sven. Kul att du följer vår liverapportering. Jodå, vi har i vår rapportering på Sveriges Radio uppmärksammat kopplingen både till Patriots day och att dådet riktas mot ett maraton, vilket skett vid flera tidigare tillfällen.

11:45, 16 April 2013

Mikael Kulle: Bombdådet i Boston oroar även Ryssland, som står värd för vinter-OS i Sotji 2014. Ryske idrottsministern kallar gårdagens händelse "en allvarlig varningsklocka" och säger sig vara "väldigt oroad" över säkerheten vid stora sportarrangemang, enligt nyhetsbyrån AFP.

12:23, 16 April 2013

LL: Oftast har ju bomber i USA anknytning till FBI som också tillverkat många bomber som både detonerat och inte detonerat. Första attacken WTC och kalsongbombaren är ju berömda exempel på attacker som FBI skapat. Vad tror man om denna, är det också en FBI-operation med att tillverka terrorister som gått snett, man har tappat kontrollen över "sina" terrorister?

Mikael Kulle: Hej LL. Någon information som styrker en sådan teori som du framför finns inte än, vad jag har sett. Utredningen är ju ännu i ett väldigt tidigt skede, och mycket i det här läget får nog betraktas som spekulationer. Vi får anledning att återkomma till gärningsman/gärningsmän senare.

12:27, 16 April 2013

Mackan: Hört uppgifter om att en 20-årig saudisk man var misstänkt och förhörd på ett sjukhus men att de nu släppt honom, stämmer detta?

Mikael Kulle: Det stämmer att en 20-årig saudisk man har hörts av polis på sjukhus, men enligt utredare är han inte misstänkt för något, rapporterar Boston Globe. Mannen ska enligt tidningen vara student i staden.

12:33, 16 April 2013

Mikael Kulle:

Polisen i USA arbetar med flera spår samtidigt just nu. Men det finns inga misstänkta, inga motiv eller klara bevis just nu, rapporterar Sveriges Radios förra USA-korrespondent Ginna Lindberg i Lunchekot i P1.

Det spekuleras i om det kan vara utländska eller inhemska grupper, eller kanske en ensam gärningsman som ligger bakom. Men några konkreta belägg för det ena eller andra finns inte.

Ett tillslag har gjorts i en lägenhet i Boston men vad det lett till är okänt.

12:36, 16 April 2013

Mikael Kulle:

Vid mållinjen i Boston, inte långt från de sprängladdningar som exploderade, stod flera anhöriga till de barn som dödades vid skolskjutningen i Sandy Hook i Newtown för några månader sedan. Temat för årets Bostonmaraton var ”26 miles for 26 victims”, rapporterar Boston Globe. Men i stället för löparfest hamnade de anhöriga alltså mitt i ett nytt drama.

12:48, 16 April 2013

Mikael Kulle: Ta del av händelseförloppet vid bombdådet i Boston. Ekots Anna Gustafsson har tagit fram en tidslinje över de dramatiska minuterna:
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5506570

12:50, 16 April 2013

Mikael Kulle:

Se Boston Globes dramatiska bilder från platsen för attentaten, tagna kort efter smällarna.
http://b.globe.com/108CVhZ

12:53, 16 April 2013

Mikael Kulle: Kriminalunderättelsetjänsten i Sverige följer utvecklingen i Boston och analyserar hotbilden mot Eurovision Song Contest som anordnas i Malmö i mitten av maj. Bostondådet har dock inte gjort att några särskilda åtgärder vidtagits, rapporterar TT.

Cirka 100 000 besökare väntas till Malmö under ESC.

12:56, 16 April 2013

Mikael Kulle: Sprängdådet i Boston skapade stor oro på de amerikanska börserna i går, Dow Jones slutade dagen på -1,8 procent. Osäkerheten har märkts även i Asien och Europa idag: Stockholmsbörsen har hittills backat 0,8 procent.

13:00, 16 April 2013

Mikael Kulle: Fredrik Reinfeldt har skickat ett kondoleansbrev till USA:s president Barack Obama.

”Kära Barack,
Å svenska myndigheters vägnar vill jag uttrycka mina kondoleanser efter den tragiska förlusten av liv och de många människor som skadades i explosionerna vid Boston maraton.
En dag av firande och samhörighet angreps brutalt och den förvandlades till en tragedins dag.
Våra tankar går till offrens familjer och till det amerikanska folket i denna svåra stund.”

Här är brevet:
http://regeringen.se/content/1/c6/21/47/97/4d0ce3af.pdf

13:04, 16 April 2013

Mikael Kulle: ”Det blev så tyst, det var nästan det som var mer märkbart än smällen”, säger svenska Margaretha Borring till Vaken i P3 och P4. Hon hade precis gått i mål när det small.

Läs mer: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2689&artikel=5506444

13:08, 16 April 2013

Mikael Kulle: Iran sällar sig till den grupp av länder som fördömer sprängdådet i Boston.
"Ingen ska under några omständigheter stödja terrorism eller extremism, oavsett om det är i Mellanöstern eller USA", heter det från utrikesdepartementet i Iran, rapporterar AFP.

13:12, 16 April 2013

Anna Gustafsson: Det är inte känt vilken typ av sprängladdning som användes vid Bostondåden. Både det militära, plastiska sprängämnet C4 och svartkrut har nämnts.
-C4 används mycket militärt för fältarbetesladdningar och när man ska förstöra saker militärt, säger explosivämnesexperten Henric Östmark på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) til TT.
I USA går det att köpa svartkrut i vapenbutiker. Lagstiftningen skiljer sig dock åt i olika delstater.

14:25, 16 April 2013

Anna Gustafsson: Boston har nu vaknat till en ny dag, och polisen har nu släppt lite på vissa avspärrningar i centrala Boston, rapporterar Boston Globe. Men säkerheten är skärpt bland annat i kollektivtrafiken och på stationerna söker polisen med hundpatruller igenom bagage i jakt på sprängladdningar, rapporterar Boston Globe.

14:37, 16 April 2013

Anna Gustafsson: Polisen, under ledning av FBI, har under natten gjort ett tillslag mot en lägenhet i Revere men ännu har ingen gripits. Ingen har heller tagit på sig skulden för bombdådet som förvandlade folkfesten till en krigszon. Om 45 minuter väntar en samlad information om spaningsläget från polisen.

14:47, 16 April 2013

Anna Gustafsson: Sprängattentatet i Boston sänder chockvågor till alla arrangörer av stora idrottsevenemang världen över. Men så länge det inte är klarlagt vem som ligger bakom sprängladdningarna är det svårt för arrangörer att reagera. Närmast på tur står London Marathon som ska genomföras som planerat på söndag. Men med förstärkt säkerhet.

14:49, 16 April 2013

Anna Gustafsson:

Polisen planerar också att gå igenom material från övervakningskameror i området runt Boston´s Copley Square, rapporterar CNN. Hittills har man inte hittat någon film som visat hur någon placerar ut bomberna.

14:56, 16 April 2013

Anna Gustafsson: Det har funnits olika uppgifter om hur många odetonerade sprängladdningar som hittades efter attacken. Enligt William Keating, jurist och kongressrepresentant från Massachusetts, handlar det om två föremål, rapporterar CNN.
Odetonerade sprängladdningar kan vara centrala för utredningen eftersom de kan ha spår av bland annat fingeravtryck.

15:06, 16 April 2013

Anna Gustafsson:

Tillståndet är kritiskt för minst 17 av de drabbade av sprängdådet i Boston, rapporterar CNN.

15:25, 16 April 2013

Anna Gustafsson:

/topsy/direkt/2383.rtmp ´Följ polisens presskonferens från Boston. Inom kort.

15:34, 16 April 2013

Anna Gustafsson:

Vid New York- börsen som öppnade nyss, hölls en tyst minut för att hedra offren för bombningarna i Boston, rapporterar CNN.

15:37, 16 April 2013

Anna Gustafsson:

Nu börjar presskonferens i Boston med polisen, FBI och andra myndigheter närvarande.

15:41, 16 April 2013

Anna Gustafsson:

Guvernören Deval Patrick säger att över 150 personer skadades och tre dödades vid bombdådet. Det betonas att bara två bomber blivit funna i Boston- det som tidigare rapporterats rörde sig om andra föremål.

15:43, 16 April 2013

Anna Gustafsson:

Bostons borgmästare Thomas Menino beklagar situationen för alla offer och andra drabbade. "Nu måste vi alla hålla ihop, och sträcka ut en hjälpande hand", säger han.

15:44, 16 April 2013

Anna Gustafsson: En kriscenter för drabbade har upprättats, liksom ett nödnummer dit allmänheten kan vända sig eller ringa för att få stöd.

15:45, 16 April 2013

Anna Gustafsson:

Senator Elizabeth Warren tackar president Obama för att Boston inte behövde be om hjälp, utan fick det ändå.

15:47, 16 April 2013

Anna Gustafsson: Information kommer nu från polisen. Rick Deslauriers från FBI rapporterar om läget. Ingen gripen. Många förhör har hållits, och polisen välkomnar fler tips. Inga fler hot har uttalats, enligt FBI som ber allmänheten att samarbeta med polisen.

15:49, 16 April 2013

Anna Gustafsson: Utredningen har just börjat, enligt FBI.

15:50, 16 April 2013

Anna Gustafsson:

En mängd foton och filmer ska gås igenom som en del av utredningen- Allmänheten uppmanas att lämna in foton och filmer från platsen, om de har några.

15:53, 16 April 2013

Anna Gustafsson: Ed Davies från Bostonpolisen talar om den hjälp polisen fått från Los Angeles, New York och andra poliskårer för att klara läget.

15:54, 16 April 2013

Anna Gustafsson: Polisens närvaro kommer att öka i gaturummet och i kollektivtrafiken, säger Timothy Alben från den Massachusets federala polis.

15:56, 16 April 2013

Anna Gustafsson:

Polisen säger nu att 176 personer skadades i bombdådet. För 17 uppges tillståndet vara allvarligt.

16:07, 16 April 2013

Anna Gustafsson:

FBI säger att utredningen kommer att nå långt utanför landets gränser.

16:09, 16 April 2013

Anna Gustafsson: I ett pressmöte från Boston säger läkare att de flesta skador som de drabbade fått orsakats av material från bomben, bestående av spiklika vassa föremål.

16:47, 16 April 2013

Anna Gustafsson:

Bombdådet är en "grym terrorhandling", säger USA:s försvarsminister Chuck Hagel i ett uttalande.

16:51, 16 April 2013

Anna Gustafsson: Så långt från eftermiddagens presskonferenser: tre döda och 176 skadade i bombdåden. Endast två sprängladdningar har identifierats av polisen - inte fler. Ingen person är gripen. Polisen ökar sin närvaro, och vädjar till allmänheten att lämna in bilder och foton som kan föra polisen vidare i utredningen.

17:00, 16 April 2013

Maria Makar: Obama har börjat tala.

17:31, 16 April 2013

Maria Makar:

Obama: "Vi vet fortfarande inte vem som ligger bakom."

17:32, 16 April 2013

Maria Makar: Obama: "Vi ska finna de som skadat våra invånare."

17:32, 16 April 2013

Maria Makar: Obama: "Vi vägrar att bli terroriserade."

17:32, 16 April 2013

Maria Makar: Obama: "De skadade får hjälp på några av de bästa sjukhusen."

17:33, 16 April 2013

Maria Makar: Obama: "Präster och kyrkor kommer att kunna hjälpa."

17:33, 16 April 2013

Maria Makar: Obama: "Vi kommer att skydda våra invånare. Ser du något misstänkt, tala!"

17:34, 16 April 2013

Maria Makar: Obama: "Tack för mig! Vi kommer att fortsätta hålla er uppdaterade och det jag sagt nu är det vi vet. Nu har vi varken motiv eller ansvariga. Det finns bara spekulationer."

17:35, 16 April 2013

Maria Makar: Obama sa under sitt tal att FBI utreder dådet som en terrorattack. Det kan vara en inhemsk organisation, eller en utländsk organisation som ligger bakom. Det kan också handla om en eller flera "ensamma gärningsmän." Tidigare har inte Obama använt ordet terror.

17:38, 16 April 2013

Maria Makar:

Presidenten la mycket vikt vid att hylla de som hjälpt offren, de skadade och anhöriga. "Det här är en feg handling och varje gång bomber används mot civila är det terrordåd", sa Obama i sitt tal.

17:45, 16 April 2013

Maria Makar:

Många tips kommer in till utredarna och FBI arbetar för fullt. Men det kan ta flera dagar innan man finner bevis.

18:07, 16 April 2013

Maria Makar:

AP skriver att sprängladdningarna bestod av tryckkockare.

18:25, 16 April 2013

Maria Makar:

Dessa ska ha varit fyllda med stålkulor. 2010 använde självmordsbombaren i Stockholm en tryckkockare i sin bomb.

18:28, 16 April 2013

Maria Makar: I går och i dag har det cirkulerat bilder på en person som befinner sig på ett tak, när det exploderar. Polisen har inte nämnt dessa bilder och det är oklart om de är äkta eller manipulerade.

18:33, 16 April 2013

Maria Makar: Flaggorna vid Vita huset, federala och militära byggnader och örlogsfartyg vajar på halv stång i dag.

18:36, 16 April 2013

Maria Makar: Barack Obama har beordrat flaggning på halv stång fram till lördag kväll.

18:37, 16 April 2013

Maria Makar: Under Londons maraton, på söndag, uppmanas löparna att hålla handen på sitt hjärta när de går i mål, för att visa sitt stöd.

18:50, 16 April 2013

Maria Makar:

De metallfragment, som ser ut som spikar, tros avsiktligt ha placerats i sprängladdningarna. Delar av dessa har funnits i de skadades kroppar. Eftersom man hittat metallfragment, dras slutsatsen att sprängladdningarna tillverkats för att skada så många som möjligt.

18:58, 16 April 2013

Maria Makar: Det är alltså två sprängladdningar som exploderat. Ingen person eller organisation har tagit på sig dådet.

18:59, 16 April 2013

Maria Makar: Den lilla åttaåringen som dog skulle heja på sin pappa som sprang loppet. Pappan mår "fysiskt bra", men hans fru och dotter är skadade.

19:04, 16 April 2013

Maria Makar: Pappan till åttaåringen: "Vi hoppas få vara i fred och få andas."

19:06, 16 April 2013

Maria Makar: På restaurangerna i närheten av explosionerna är borden fortfarande fyllda av halvurdruckna ölglas, lämnade i panik. I gathörnen står poliser med vapen.

19:11, 16 April 2013

Maria Makar: Leo Cara Donna som äger en matgrossistfirma, oroar sig för konsekvenserna:
– Det känns som om staden blivit våldtagen. Det förstör affärerna. De närmaste 60 dagarna kommer människor att undvika att gå på tillställningar och restauranger, säger han, till TT.

19:14, 16 April 2013

Maria Makar:

Polisen tror att sprängladdningarna var gömda i ryggsäckar.

19:31, 16 April 2013

Maria Makar:

Innan åttaåringen dödades hann han ge sin far en kram, enligt CNN.

20:10, 16 April 2013

Maria Makar:

En säkerhetsexpert säger till CNN att det är relativt lätt att göra sprängladdningar hemma.

20:15, 16 April 2013

Maria Makar: Enligt CNN har inte attacken någon koppling till al-Qaida. Det finns inte heller något som tyder på en utländsk attack.

20:20, 16 April 2013

Maria Makar: "Ingen bryr sig om offren i Irak och Syrien", säger Hazim Khazim, en lärare som förlorade sin kusin i måndagens bombdåd i Bagdad, till nyhetsbyrån AP.

20:29, 16 April 2013

Maria Makar: "Invånare i Irak kan känna mer sympati för Bostonoffren, än några andra i världen", fortsätter han.

20:36, 16 April 2013

Maria Makar:

Tidningen Boston Globe uppger att den andra personen som dött är en 29-årig kvinna.

20:55, 16 April 2013

Maria Makar:

Tillståndet är fortfarande kritiskt för 17 personer.

21:00, 16 April 2013

Maria Makar: USA:s säkerhetsminister, Janet Napolitano, säger att inget tyder på att dådet skulle vara en del av en större sammansvärjning, rapporterar Reuters.

21:13, 16 April 2013

Maria Makar: Säkerheten på USA:s flygplatser är fortsatt förhöjd.

21:14, 16 April 2013

Maria Makar: UD har inga uppgifter om att svenskar är skadade. UD avråder inte heller från att resa till USA.

21:31, 16 April 2013

Maria Makar: Det är för tidigt att säga om säkerheten inför Göteborgsvarvet och Stockholm Marathon måste höjas, men den ses över.

21:34, 16 April 2013

Maria Makar: Sprängämnen som placeras i tryckkockare, är vanligt förekommande i Afghanistan, Indien och Pakistan.

21:38, 16 April 2013

Maria Makar: Sprängladdningarna kan ha detonerats med en timer.

22:00, 16 April 2013

Maria Makar: Två passagerare på en United Airlines-flight vid Boston flygplats har fått kliva av sitt flygplan, rapporterar Reuters. Om det har något samband med explosionerna är oklart.

22:04, 16 April 2013

Maria Makar: Många som flyger med American Airlines kan inte kliva på sina plan, eftersom flygbolaget har problem med sitt bokningssystem.

22:13, 16 April 2013

Maria Makar: USA-börserna har vänt uppåt, efter att Johnson & Johnson och Coca-Cola redovisat bättre resultat än väntat.

22:16, 16 April 2013

Maria Makar: Henric Östmark, bombexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut, säger till Aftonbladet att det inte går att dra några slutsatser om vilka som ligger bakom dådet, utifrån den information man fått om sprängladdningarna.

22:19, 16 April 2013

Maria Makar: Hittills vet vi att tre dödats av explosionerna och enligt CNN har 183 skadats. En av de som dödats är en åttaårig pojke, enligt myndigheterna. En av de två andra ska vara en 29-årig kvinna, enligt tidningen Boston Globe. Än vet man inte vem eller vilka som ligger bakom attacken. Ingen har tagit på sig dådet, men FBI utreder fallet som en terrorattack.

23:03, 16 April 2013

Maria Makar: President Obama kommer att delta vid en minnesstund för offren i Boston på torsdag morgon, lokal tid, säger Deval Patrick, Massachusetts guvernör.

23:23, 16 April 2013

Maria Makar: FIFA kommer att höja säkerheten inför VM i Brasilien 2014.

23:41, 16 April 2013

Maria Makar: Anledningen till att polisen tror att sprängladdningarna varit i ryggsäckar är att det hittats fragment av svart nylon.

23:45, 16 April 2013

Maria Makar: Richard DesLauriers, utredare på FBI, säger att de fått in 2 000 tips från allmänheten.

23:55, 16 April 2013

Maria Makar: Sjukhusen uppmanar folk att gå och lämna blod.

23:59, 16 April 2013

Maria Makar: Ingen vet varför just Bostons maraton blev måltavla. Men evenemang som samlar många människor är alltid intressanta föremål för attacker.

00:04, 17 April 2013

Maria Makar:

"Det här verkar inte riktigt", säger mamman till 29-åringen som dött.

00:09, 17 April 2013

Maria Makar: Enligt ett pressmeddelande från Bostons universitet var en av de döda student vid universitetet. (http://www.bu.edu/today/2013/grad-student-killed-in-blasts/?sf11740952=1)

00:26, 17 April 2013

LL: Här är ett exempel på när FBI ställer till det. Man vill så gärna fånga terrorister att man arrangerar terrordåd, bygger bomber, försöker hitta någon som kan plantera bomben och när man hittat den personen så haffar man honom på bar gärning och har räddat USA från en terrorist man själv skapat. I de värsta fallen är "terroristerna sinnessjuka eller utvecklingsstörda. Men, här är WTC 1993 och FBI:s inblandning som höll på att leda i katastrof: http://www.nytimes.com/1993/10/28/nyregion/tapes-depict-proposal-to-thwart-bomb-used-in-trade-center-blast.html?pagewanted=all&src=pm I nästan alla terrordåd på hemmaplan är FBI inblandade på något hörn, det blir spännande att se hur historien utvecklar sig.

00:48, 17 April 2013

Maria Makar: Hej! Än har vi ingen aning vem eller vilka som ligger bakom dådet.

00:53, 17 April 2013

Maria Makar: Det vi vet i nuläget är att tre personer har dött. En av dem en åttaårig pojke, en annan en 29-årig kvinna, enligt tidningen Boston Globe. Ingen har tagit på sig attacken. Minst 183 personer har skadats och många har fått amputera. Boston är sig inte likt och kommer aldrig att vara. Ekot avslutar nu liverapporteringen, men webben hålls uppdaterad.

00:58, 17 April 2013

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".