Terapihunden Bailey och Jack Foley hjälper människor som behöver tröst. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.

Många vill hjälpa till efter bomberna i Boston

2:19 min

Myndigheterna i Boston uppmanar invånarna att försöka leva som vanligt efter måndagens attentat. Många löpare och bostonbor försöker fortfarande ta in vad som hänt, och inte minst hjälpa och hedra de drabbade på olika sätt.

- Vilken fin hund du är…

Debbie Miller och Tory Parks stannar för att klappa golden retrievern Bailey. De båda kvinnorna, från Californien, sprang maratonloppet i Boston och har just varit och hämtat sina medaljer:

-Vi är sorgsna, överväldiga, så ledsna för dem som skadades, det är massor av blandade känslor, säger de, medan hunden Bailey lugnt låter sig smekas.

Bailey har varit på det så kallade "resurscentret", hela dagen, en lokal där folk kan få hjälp och information efter förödelsen av sprängladdningarna. Han är en terapihund och tränad tröstare. Husse Jack Foley ville hjälpa till han också:

-I krislägen som de här, kommer vi och försöker erbjuda lite stöd, säger Jack Foley.

Många andra ville hjälpa till. En tidning berättar att en uppmaning på nätet att erbjuda husrum för strandade löpare fick hundra svar på tre minuter, snart var det uppe i tusen eller fler som öppnade sina hem.

Flaggorna i Boston vajar på halv stång för att hedra offren, men dagen efter attentatet har de flesta avspärrningarna hävts, affärer och restauranger är öppna och det är mycket folk på gatorna runt attentatsplatsen som är kantad av medieföretagens stora truckar med satellitmottagare på taken.

Fred Lowell bor i Boston, men är inte rädd. Han säger att det är så här livet är:

-Så här har de det i Indien hela tiden, eller ta Israel, det är så här de lever. Det har bara inte varit en del av vårt liv.

Boston är fullt av tunna långdistanslöpare, många fortfarande med den blågula maratontröjan på sig. De berättar för varandra och andra vad de varit med om. Under tiden höll polisen ytterligare en presskonferens i går eftermiddag, amerikansk tid, för att berätta att de ännu inte vet något om motiv eller gärningsmän.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista