1 av 2
Margret Kittle, Kanada, är i London för Thatchers begravning. Foto: Patrik Holmström/Sveriges Radio.
2 av 2
Susan Chapman, åskådare. Foto: Patrik Holmström/Sveriges Radio.

I dag begravs Margaret Thatcher

"Allt noga planerat av Margret Thatcher själv"
2:18 min

I London begravs i dag Storbritanniens före detta premiärminister Margaret Thatcher. Över 2 000 gäster har bjudits in, bland dem premiärminister David Cameron och drottning Elisabeth. Redan igår kväll samlades åskådare för att få en plats längs kortegevägen.

Susan Chapman från Lincolnshire bänkade sig redan på tisdagskvällen för att få en bra plats utanför Sankt Pauls-katedralen mitt i London, där begravningsceremonin ska hållas på onsdagen, efter att kistan förts i kortege genom staden från parlamentet. Allt noga planerat av Margret Thatcher själv.

Den sista biten kommer kistan draperad i Union jack att föras på en kanonlavett, och över 700 soldater från alla de tre vapenslagen kommer att delta i kortegen.

Susan Chapman hoppas att de som inte gillade Thatcher kommer att hålla sig lugna och att det inte blir några protester under dagen.

För begravningen har väckt diskussioner här. Några parlamentariker och Thatchermotståndare har ifrågasatt omfattningen av den.

Även om det formellt inte är en statsbegravning, har ingen premiärminister hedrats på det här sättet sedan Winston Churchill begravdes 1965. Och Len Tabner, som rest ned till London från Yorkshire, för att titta på begravningen tycker att det är helt i sin ordning...

– Det har inte funnits någon politiker av den här diginiteten sedan Winston Churchill och resten är ju bara ynkliga nollor i jämförelse, säger han.

4 000 poliser kommer att bevaka begravningen, som sägs kosta ungefär 100 miljoner kronor.

Margret Kittle, 79 år gammal, har rest ända från Kanada för att närvara. Även hon tillbringade natten utanför Sankt Pauls-katedralen för att få en så bra plats som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".