Fler anlitar hjälp utomlands. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Fler söker rot- och rutavdrag för hus utomlands

1:58 min

Intresset för att söka rot- och rutavdrag för bostäder i utlandet ökar. Förra året betalade skatteverket ut nära 30 miljoner för olika tjänster till svenskars feriebostäder i utlandet.

– Även om vi har få siffror så kan man se en tendens att det ökar. De är få men de ökar, och det är stora ökningar, på rutarbeten och rotarbeten. På rotarbeten har antalet köpare ökat med 30 procent, säger Pia Blanck Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

En tydlig trend är att utlandsutbetalningarna för rut- och rotavdrag ökar för varje år. Från 20 miljoner 2011 till närmare 30 miljoner förra året. En ökning med 30 procent.

Totalsumman av utbetalningarna är fortsatt låg. Bara 100 millioner av de totalt 55 miljarder i rot-och rutbidrag, som Skatteverket har betalat ut sedan 2009.

Många har höjt kritiska röster mot att rot- och rutbidrag utbetalas för tjänster i utlandet, när avsikten var att skapa nya vita arbetstillfällen i Sverige.

Men att hindra avdragen inom EU, skulle strida mot EU-rätten, sa finansminister Anders Borg nyligen till sina kritiker i oppositionen i en riksdagsdebatt. 

Av rut- och rotavdragen så är det rut-utbetalningarna som ökat mest procentuellt sett. Och det är likadant för tjänsterna som görs i Sverige. 

Men med den skillnaden att utbetalningsbeloppen till utlandet är tre gånger högre, 15 800 kr, än motsvarande utbetalningar för tjänster i Sverige.

– I snitt så fick de som sökte rutavdrag för tjänster i utlandet tillbaka 15 800 kronor, medan de som köpte städtjänster i Sverige fick tillbaka runt 4 500 kronor tillbaka.

Skatteverkets utlandsbetalningar går oftast till svenskars semesterbostäder.

– Det vanligaste är grannländerna, och vanliga semesterländer som Frankrike och Spanien.

Men fortsatt är det svårt för privatpersoner att få utländska företag att ge rut- och rotavdrag, på grund av tidsödande administration.

– Jag tror att det är så att man måste ha en hantverkare som man känner väl i utlandet, som man har förtroende för. Och så tror jag också att man måste hjälpa hantverkaren helt enkelt, säger Pia Blanck Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Fakta om rut och rot

•Rut- och rotavdrag infördes 2007/2008.
•Sedan 1 juli 2009 har 55 miljarder kronor betalats ut till utförare av tjänster för rot- och rutavdrag. Av dem har 100 miljoner betalats för tjänster i utlandet.
•Maxbeloppet på skattereduktionen är för arbeten till en kostnad på 100 000 kronor,  då får man skattereduktion på 50 000 kronor.
•Den utländska hanverkaren måste kunna intyga att hantverkaren inte har skatteskulder för att rotavdraget ska kunna godkännas av svenska Skatteverket.
•Skatteverket godkänner inte en hantverkare som är en närstående släkting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista