Experterna: Tystnad kan förvärra S-krisen

Diskussion i P1-morgon om Socialdemokraternas hantering av Omar Mustafa
12 min

När Socialdemokraterna vägrar att tala klarspråk om Omar Mustafas avgång mystifieras händelsen. Christer Isaksson, författare och Jenny Madestam enas om att krisen växer när locket läggs på.

Socialdemokraternas sätt att hantera krisen runt Omar Mustafas avgång är märklig. Christer Isaksson, skribent och författare med ett förflutet i Socialdemokraterna säger att partiet skadar sig själv genom att inte tala klarspråk.

– Man har gjort fel inledningsvis i nomineringsarbetet precis som man gjorde med Håkan Juholt. Det blir konstigt när man valt in en person att man sedan inte står bakom honom. Men genom att inte prata om det skapar man sin egen kris, säger Christer Isaksson i P1 morgon.

Efter flera dagars tystnad kring Omar Mustafas avgång, förklarade partisekretaren Carin Jämtin igår för Ekot avgången med att  ”han har gjort bedömningen att det har skadat förtroendet och jag delar den bedömningen men detaljerna kring det måste du fråga Stockholms arbetarekommun om”.

Ordförande i Stockholmsdistriktet Veronica Palm säger å sin sida att hon inte har möjlighet att diskutera skälen bakom avgången. Sedan är det locket på.

Omar Mustafa tvingades lämna uppdragen i Socialdemokraternas partistyrelse i helgen efter kritik om hans värderingar och ifrågasättande av Islamiska förbundet där han är ordförande. Och enligt Christer Isaksson är det för att skydda partiledningen som frågan sedan kastas tillbaka till partidistriktet.

- Man blev så överraskad när den här personen blev invald i partistyrelsen, och det blev rabalder och kritik från media och gräsrötter mot hans åsikter. Man lägger över ansvaret på distriktet för att skydda partiledaren. Man kan inte låta den här frågan smeta ner Stefan Löfvén, säger Christer Isaksson.

Jenny Madestam, lektor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, pekar också på att Socialdemokraterna befinner sig i ett skifte när det gäller metoden att nominera nya kandidater till uppdrag i partiet.

– Man har en tradition av att nomineringen sköts i slutna rum och att mycket makt överlåts åt valberedningen och att man litar på dem. Men så finns det en annan princip i görningen -  att man ska öppna upp, säger Jenny Madestam.  

Men partiledningens manöver för att skydda partiledningen fungerar inte, eftersom intrycket är att partiet inte kan hantera krisen centralt, enligt Christer Isaksson.

Dessutom riskerar det att mystifiera hela händelsen, och väcka funderingar om det finns fler obehagliga sanningar i det dolda. Vilket i sin tur skadar både partiet och gör att enskilda personer liksom Omar Mustafa kan komma i kläm.

Han får medhåll av Jenny Madestam som dessutom ser andra orsaker till Socialdemokraternas val av krishantering.  

Ledningens otydlighet när det gäller varför Omar Mustafa måste avgå, tror Jenny Madestam beror på att partiledningen är rädd att trampa fel.

– Man hamnar på djupt vatten  när vi kommer in på frågor som kan tolkas som främlingsfientliga. Man vill absolut inte sätta ner foten  på det fältet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".