1 av 6
Rättegången mot den ryske bloggaren Aleksej Navalnyj har inletts i Kirov. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
2 av 6
Rättegången mot den ryske bloggaren Aleksej Navalnyj har inletts i Kirov. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
3 av 6
Aleksej Navalnyjs anhängare har rest till Kirov för att stödja hans sak, bland annat med flygblad. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio
4 av 6
Aleksej Navalnyjs försvarsadvokater Vadim Kobzev och Olga Michajlova tror att domaren i Kirov följer order från Moskva. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio
5 av 6
Ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj eskorteras av polis. Arkivfoto: Alexander Zemlianichenko/Scanpix.
6 av 6

Rättegången mot bloggaren Navalnyj flyttas fram

Navalnyj: "De är rädda för er journalister"
2:14 min

Rättegången mot den ryske bloggaren och oppositionsaktivisten Aleksej Navalnyj hann bara pågå en halvtimme innan domaren beslöt att skjuta upp målet för att ge försvaret mer tid för att gå igenom anklagelserna. Navalnyj själv tror att domstolen blev skrämd av den stora skaran journalister som kommit.

Alldeles uppenbart tycker inte domstolen och makten här om att så många journalister är här och de räknar med att ju längre processen pågår, desto färre kommer att bevaka den.

– De är rädda för er, sa Aleksej Navalnyj och blickade ut över journalisterna som samlats på det tillfälligt organiserade högkvarteret till stöd för honom här i Kirov.

En stund tidigare, i rättssalen sa han sig vara övertygad om att det under rättegången kommer stå klart att han inte har begått det brott han står åtalad för.

Utanför domstolen, på trappan till Kirovs dockteater, väntade hans anhängare och ropade "en för alla - alla för en!"

Bloggaren och juristen Aleksej Navalnyj har blivit den ryska proteströrelsens inofficiella ledargestalt och när han nu ställs inför rätta och riskerar flera års fängelse är intresset stort inte bara i Ryssland - också många utländska journalister hade kommit till Kirov, en stad 90 mil öster om Moskva.

Hit kom Navalnyj själv för fyra år sedan som rådgivare åt stadens guvernör och fick bland annat i uppdrag att sälja skog åt det regionala skogsbolaget Kirovles. Nu anklagas han och en medåtalad för att medvetet ha sänkt priset på skogen och på så vis förskingrat över tre miljoner svenska kronor.

I Ryssland anser många att rättsfallet saknar grund och att det här är ett sätt att oskadliggöra en av president Vladimir Putins skarpaste, men också mest populära kritiker.

Om Aleksej Navalnyj döms blir han den första ledargestalten att på allvar straffas sedan proteströrelsen i Ryssland vaknade i samband med parlamentsvalet 2011.

Men enligt Navalnyj själv kommer det här bara att i slutändan slå tillbaka mot den ryska makten.

– Förr eller senare kommer en stor mängd människor gå ut på gatorna och protestera mot det här, förr eller senare kommer den här förföljelsen sluta dåligt för makten, säger  Aleksej Navalnyj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".