Riksbanken "överdrivet försiktig" enligt kritikerna

1:42 min

Dagens beslut från Riksbanken var väntat och möts inte av några applåder. Ola Pettersson, chefekonom på LO, beklagar beslutet och anser att det bidrar till en fortsatt hög arbetslöshet.

– Tyvärr hade jag väntat mig det här. Konsekvensen blir att vi får en högre arbetslöshet än vad vi skulle behöva, säger Ola Pettersson.

LO anser att det krävs en mer expansiv penningpolitik för att få ned arbetslösheten. En lägre ränta skulle stärka hushållens ekonomi, öka konsumtionen och få företagen att nyanställa.

Även Lena Hagman, chefsekonom på arbetsgivarorganisationen Almega, tycker att Riksbanken allt för länge varit överdrivet försiktig.

– Det hade varit bättre om de sänkt tidigare och kommit ned med räntan tidigare. Då hade efterfrågan ökat mer och inflationen nått målet tidigare, säger hon.

Den svenska inflationen har länge legat under Riksbankens mål på två procent. Det har gjort att den svenska kronan stärkts gentemot andra valutor.

Det gör svenska varor dyrare utomlands, vilket bromsar den viktiga svenska exportindustrin. Därför har Riksbanken kritiserats av flera prognosmakare.

Men när banken i dag signalerar att den låga räntan kommer att bestå en bra bit in i nästa år, tolkas det positivt av kritikerna.

– Riksbanken signalerar en mer expansiv penningpolitik och det är bra. Sen har vi olika bild av den ekonomiska utvecklingen. Riksbanken är framför allt mer optimistisk om arbetsmarknadsutvecklingen än vad vi är, säger Mats Dillén, generaldirektör på Konjunkturinstitutet.

Riksbankens sänkta prognos för reporäntan skulle kunna få effekt för bolånekunder.

– Bolåneräntorna bör sjunka när räntebanan sänks, säger Daniel Liljeberg, chefekonom på Villaägarnas riksförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista