Flera EU-politiker tycker att Ungern gravt bryter mot grundläggande värderingar, men det tillbakavisar premiärminister Viktor Orbán. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

EU-politiker kritiserar Ungerns grundlagsändring

2:41 min

Kritiken hårdnar mot Ungern och premiärminister Viktor Orbán. Landets senaste ändringar av grundlagen innebär brott mot EU:s lagstiftning - det hävdade flera politiker under en debatt i EU-parlamentet i dag.

– Ungern bryter mot ett antal grundläggande principer i EU:s lag, säger Guy Verhofstadt, ledare för liberalerna i EU-parlamentet.

Guy Verhoftstadt är mycket kritisk mot det han beskriver som diskriminering av homosexuella familjer i Ungern och att landets konstitutionsdomstol ska få minskad makt.

Valet i Ungern 2010 blev en sådan framgång för konservativa Fidesz att partiet på egen hand har kunnat besluta om en ny grundlag. Den har redan förändrats fyra gånger, inte minst efter EU-kritik mot möjliga brott mot friheten för Ungerns medier, centralbank och rättssystem.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán försäkrade senast i fredags att hans land står upp för europeiska normer och värderingar, men det finns flera EU-politiker som tvärtom hävdar att Ungern så gravt bryter mot de här grundläggande värderingarna att landet bör kunna straffas med sanktioner i enlighet med artikel 7 i Lissabonfördraget.

EU-kommissionen protesterar i dag mot den senaste förändringen av grundlagen. EU-kommissionär Vivianne Reding ogillar bland annat att Ungerns regering vill ha rätt att ta ut en extra skatt av sina medborgare, om landet skulle dömas till böter för brott mot EU:s lagstiftning.

– I praktiken kommer medborgare bli bestraffade två gånger. En gång för att inte få sina rättigheter enligt EU-lag tillgodosedda, och andra gången genom att till och med behöva betala för det här, säger Vivianne Reding.

EU-kommissionen är i dag också kritisk mot att Ungern har struntat i att efterleva en dom i EU-domstolen. Enligt domen ska tidigare tvångspensionerade ungerska domare återfå sina jobb.

Länge såg det ut som att Ungerns premiärminister Viktor Orbán själv skulle komma till EU-parlamentet i dag för att försvara sin kritiserade grundlag. Orbán valde dock att i stället åka till London för Margaret Thatchers begravning.

I måndags meddelade Ungerns parlament att man är redo att ändra två av de punkter i den nya grundlagen som har vållat kritik. Det handlar om förbud mot politisk reklam i privat media och att ordföranden för landets centrala rättsmyndighet ska ha rätt att bestämma vilka domstolar som ska få hantera mål som är relaterade till EU:s lagstiftning.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista