1 av 6
Kistan insvept i Union Jack. Foto: Stefan Wermuth/Scanpix.
2 av 6
Kistan bärs ut ur Sankt Pauls-katedralen. Foto: Alastair Grant/Scanpix.
3 av 6
Den nuvarande premiärministern David Cameron på begravningen. Foto: Christopher Furlong/Scanpix.
4 av 6
Margaret Thatchers barn skakar hand med drottning Elisabeth. Foto: Bogdan Maran/Scanpix.
5 av 6
Kistan insvept i Union Jack anlände till Sankt Pauls-katedralen. Foto: Stefan Rousseau/Scanpix.
6 av 6
Kistan under processionen mot St Pauls Cathedral i London. Foto: Matt Dunham/Scanpix.

Pampigt när Margaret Thatcher begravdes

1:41 min

Begravningen av den tidigare premiärministern Margaret Thatcher hölls på onsdagen i närvaro av bland annat drottning Elizabeth och den nuvarande premiärministern David Cameron. Gatorna kantades av människor som ville ta ett sista farväl av järnladyn.

När Margaret Thatchers kista passerade förbi i en hästdragen kärra till tonerna av Chopins begravningsmarsch brast åskådarna på ut i spontana applåder. Det var nästan på alla sätt utom till namnet en statsbegravning. 700 soldater, 4 000 poliser och täta led av åskådare längs kortegevägen.

I Sankt Pauls-katedralen samlades över 2 000 inbjudna gäster från hela världen med drottning Elizabeth i spetsen. Det var första gången sedan Winston Churchills begravning 1965 som hon närvarade vid en premiärministers begravning. Inne i katedralen läste, enligt instruktioner från Margaret Thatcher själv, hennes 19-åriga barnbarn Amanda Thatcher ett stycke ur bibeln.

Det var små protester längs kortegevägen från små grupper av Thatcher-motståndare, men enligt polisen gick det hela i stor sett lugnt och värdigt till. Judy Bailey från Kent tycker att det var ett passande avsked som också visade att de flesta britter hyser enormt stor respekt för Margaret Thatcher och hennes gärning.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista