En kinesisk familj i Peking bär munskydd. Foto: Andy Wong/Scanpix

Nya smittkällor befaras sprida fågelinfluensan

6:45 min

40 procent av dem som smittats av den nya fågelinfluensan H7N9, har inte haft kontakt med fjäderfän, enligt Zen Guang, chef och vetenskapligt ansvarig på Kinas epidemiologiska kontrollcenter (CDPCC).

Världshälsoorganisationen, WHO, bekräftar att flera av de smittade inte varit i kontakt med fjäderfän.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på smittskyddsinstitutet, säger att det kan vara ett tecken på att det finns fler smittkällor än enbart höns:

– Det kan röra sig om andra fågelarter, det här måste kineserna nu försöka få svar på.

Den nya virustypen har hittills smittat 77 människor. 16 av dem har avlidit. Den exakta smittkällan är fortfarande inte känd och ingen smitta direkt mellan människor har bekräftats.

Hur människor smittats, utan att de varit i kontakt med fjäderfän kommenterar Zen Guang så här i Beijing News:

– Det är ett mysterium.

Men Anders Tegnell är inte särskilt bekymrad över de nya uppgifterna, även om risken för en spridning av influensan utanför Kinas gränser teoretiskt sätt skulle öka om man hittar fler smittkällor.

Han håller heller inte med om att det det rör sig om ett mysterium.

– Nä, jag är inte särskilt orolig. När det gäller, vilket är viktigast, att influensan skulle smitta från människa till människa, så är risken fortfarande väldigt låg. Mer troligt är att det rör sig om någon annan fågelart, som de nu smittade fallen varit i kontakt med, men utan att vara medvetna om det.

Han säger att spridningsrisken till Europa och Sverige skulle kunna öka om det visar sig att vissa flyttfåglar också bär på det nya influensaviruset.

Men även om det vore så, skulle detta  inte innebära någon större risk för att människor smittas i länder utanför Kina.

– I Europa har vi inte särskilt stor kontakt med fåglar, som exempelvis är fallet i Kina och på några andra håll i världen. Så även om vi skulle få hit fåglar som bär på influensaviruset, så skulle troligen väldigt få människor bli smittade den vägen. Om ens någon, säger Anders Tegnell.

Enligt honom finns en liten risk att andra djurarter kan bära på den nya influensan, exempelvis grisar. Fast även den risken anser Anders Tegnell vara marginell.

– Grisar har visat sig bli ungefär lika sjuka som vi människor, när de får den här typen av virus. Så om grisar hade haft det, skulle vi sannolikt vetat om det. Men klart är att kinesiska myndigheter nu måste utesluta även den möjligheten, att influensan kan spridas via andra djurarter än fåglar, säger Anders Tegnell till Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista