Mörkt för bilförsäljningen i Europa

Mars blev ännu en mörk månad för bilförsäljningen i Europa. Försäljningen rasade med drygt 10 procent jämfört med i februari.

Den europeiska bilmarknaden visar upp sig i alla sin dysterhet under årets första kvartal. Räknat månadsvis har den europeiska bilförsäljningen sjunkit 18 månader i rad.

Den svenska marknaden hör till de dystraste. Hittills i år har försäljningen här sjunkit med 17,5 procent, enligt den europeiska branschorganisationen Acea.

Alla de stora billänderna visar tvåsiffriga försäljningstapp, som Frankrike (-14,6 procent), Italien (-13,0), Tyskland (-12,9) och Spanien (-11,5). Totalt sjönk försäljningen i EU och Efta med 9,7 procent. Av de stora marknaderna är det bara Storbritannien som visar plus, 7,4 procent.

Volvos försäljning i Europa sjönk med 14,8 procent under första kvartalet, jämfört med motsvarande period förra året. I mars tappade Volvo PV 12,9 procent.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista