Oppositionskandidaten Henrique Capriles under en presskonferens på tisdagen. Foto: Ramon Espinosa/Scanpix.

Spänt politiskt läge i Venezuela efter valet

"Inget kommer att förändras förrän det börjar flyta blod"
1:30 min

Det politiska läget i Venezuela blir allt mer tillspetsat efter presidentvalet nyligen. Opposisitionsledaren Henrique Capriles ställde in en planerad demonstration i Caracas i dag och det kan kanske dämpa de upprörda känslorna. Många, både inom oppositionen och regeringen, är beredda att ta till våld.

Rodolfo Vasquez sitter på en sopcontainer och tittar på Caprilesanhängare som bankar i kastruller och ockuperar en stor gatukorsning. Han är också oppositionell.

– Men, säger han, ingenting kommer att förändras förrän det börjar flyta blod.

Han är inte ensam inom oppositionen om att mena att det krävs hårdare tag.

Regeringen var också snabb med att anklaga oppositionen för de sju som dödades under den kvällens protester.

På ett par ställen angreps också regeringspartiet PSUV:s kontor.

Men på andra ställen var det beväpnade ”chavistas” som angrep oppositionella demonstranter och på flera håll angreps också lokaler som är knutna till oppositionen.

I den här våldsspiralen där båda parter skyller på varandra, så är Capriles beslut att ställa in dagens demonstration ett hoppfullt tecken.

Han har också sagt att han är villig att förhandla. Frågan är vad det finns att förhandla om.

Capriles krav att räkna om alla röster har ju definitivt avvisats av valmyndigheten och för att den ska ändra sig så krävs det att de bevis som Capriles säger sig ha är otvetydiga och omfattande.

Annars finns en risk för att Capriles hamnar i samma situation som Andres Lopez Obrador i Mexiko, som för sju år sen vägrade att erkänna Felipe Calderons valseger och utsåg sig själv till Mexikos legitime president.

Det blev början till slutet för Lopez Obradors politiska karriär.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".