15-åring utvisades trots självmordsförsök

"Det låter oerhört inhumant"
1:57 min

Nu riktas kritik mot att en ensamkommande flyktingpojke som hämtades på barn- och ungdomspsykiatriska kliniken, BUP, i Borås i måndags, utvisades trots att han skar sig med ett rakblad under hämtningen och tvingades föras bort med handklovar.

Ella Lundgren, som är 15-åringens gode man, blev vittne till den dramatiska händelsen.

– Jag vänder på huvudet och ser att han gör sig illa. Då ropar jag och då kommer den här läkarens sköterska in i rummet och försöker ta ifrån han vad han har, för han har gjort illa sig på både bröstet, på armen och överallt. Han skar sig, han skar sig djupt, genom kläderna, säger hon.

Den 15-årige pojken från Afghanistan har bott på ett boende för ensamkommande i Tranemo sedan i somras, men de senaste två månaderna har han vårdats på BUP i Borås. Han har tidigare försökt begå självmord.

I måndags skulle pojken hämtas av Kriminalvården för att överföras till Danmark, det EU-land han kom till först och där hans asylärende skulle prövas. Två dagar innan accepttiden gick ut och ärendet hade flyttats över till Sverige.

Med fanns en läkare, anlitad av gränspolisen - som skulle vara med på resan för att säkerställa att han klarade den medicinskt.

Efter att pojken brutit ihop och skurit sig förseddes han med handklovar, syddes och kördes sen ner till Danmark.

Henry Ascher, ordförande i Svenska barnläkarföreningens arbetsgrupp för flyktingbarn, är kritisk till att man genomförde utvisningen vid det här tillfället, trots pojkens agerande.

– När man har ett barn som är så här desperat och begår mycket allvarliga självmordshandlingar låter det oerhört inhumant att skicka iväg barnet i det här tillståndet, säger han.

Det är gränspolisen i Västra Götaland som var ytterst ansvariga för utvisningen, där är Lars Skoglund biträdande enhetschef.

– Bedömningen om man ska avbryta eller inte är ju gjord av läkare vid det här tillfället, säger han.

Det var Thomas Eriksson som var läkaren gränspolisen anlitat för att följa utvisningen. Enligt hans bedömning var pojkens agerande att skära sig inte tillräckligt för att stoppa utvisningen.

– Man kan säga så här: Jag har möjlighet att göra det om det skulle föreligga medicinska skäl som gör att han inte kan genomföra transporten, om han fått hjärtinfarkt till exempel, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".