Få barn som bevittnat våld söker ersättning

1:57 min

Barn som bevittnat våld i nära relationer kan sedan 2007 få brottsskadeersättning från Brottsoffermyndigheten. Men få barn söker och bara drygt hälften av dem som sökt får ersättning, visar nya siffror från Brottsoffermyndigheten.

– Om man tar de sex första åren ganska exakt så är det 1387 anökningar för barn som man tycker har bevittnat våld, av dem är det 786 som har beviljats. Det är ju lite drygt hälften, säger Gudrun Nordborg, informationschef på Brottsoffermyndigheten.

Ungefär 250 barn per år söker och i fjol fick 68 procent av dem ersättning, i snitt drygt 7 000 kronor. Men fler kunde fått ersättningen om polis och åklagare uppmärksammat barnen bättre. Därför har Brottsoffermyndigheten nyligen utbildat 200 poliser och åklagare för att synliggöra de här barnen. Det är ett regeringsuppdrag.

– Att våldet har effekter även om det inte har träffat min kropp så har jag kanske bevittnat, sett och hört, och det är ett drama i sig, säger Gudrun Nordborg.

Rädda Barnen uppskattar att 200 000 barn i Sverige varje år bevittnar våld i hemmet.

För att barn ska få den här brottskadeersättningen från Brottsoffermyndigheten ska det finnas en dom, och det ska vara dokumenterat att barnet fanns närvarande. Och hörde eller såg. Men den dokumentationen saknas ofta. 

– Jag tycker att polisen ska skärpa sin uppmärksamhet och kunna fråga både offer och förövare var barnen fanns, säger Gudrun Nordborg.

Även åklagarna måste skärpa sig, menar Gudrun Nordborg. 

– Får man in ett underlag bör man ju backa och säga till polisen: Var fanns barnen? Finns det barn överhuvudtaget?

Att det slarvas bekräftas av Magnus Öhrn som är åklagare i Umeå.

– Jag kan ju säga att det används inte av alla åklagare på det sätt som det borde. Det är det ju en straffskärpningsregel som kom till 2006, som säger att man faktiskt ska se allvarligare på brottet om ett barn har bevittnat det. Sedan finns också en möjlighet för barnet att få ersättning från Brottsoffermyndigheten i förlängningen om det är tydligt att de faktiskt har funnits där och har sett det här, säger Magnus Öhrn.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Agneta Johansson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista