Tips väller in till FBI:s utredare i Boston

Två dagar efter bombdådet har merparten av de skadade börjat lämna sjukhusen, ett antal är dock kvar och vårdas för mycket svåra skador.

Samtidigt växer det pussel som en hel nation hoppas ska leda till att en eller flera skyldiga bakom dådet kan ringas in.

Tillståndet uppges fortfarande vara kritiskt för 17 av de 176 som skadades i explosionerna, uppger Reuters.

FBI har släppt bilder av de detonerade sprängladdningarna som visar ett kretskort och vad som tycks vara ett batteri och resterna efter en tryckkokare. Bredvid ligger en av de blodiga spikar som bomberna tros ha laddats med.

– Bland de föremål vi samlat in finns delar av svart nylon, som kan komma från en ryggsäck, och vad som verkar vara delar av kullager och spikar, som antagligen förvarats i en tryckkokare, sade Richard DesLauriers på FBI enligt AFP.

Han sade också att väskorna "måste varit tunga", beroende på innehållet.

Enligt en sammanställning av CNN av antalet skadade har sjukhusen i Bostonområdet vårdat 183 skadade. Nio av dem var barn. Myndigheterna har även bekräftat att ett av de tre dödsoffren var en 8-årig pojke.

– När de här barnen kom in. . . de var så illa däran, täckta i bränt hår och hade så ont, det var fruktansvärt, sade David Mooney, överläkare på Bostons barnsjukhus, enligt Reuters.

Även andra läkare har berättat om det senaste dygnets anstormning av patienter, som i tiotalet fall fick ben amputerade.

– En del vaknade upp i dag utan ett ben och de sade att de är så glada att vara vid liv. De sade att de trodde att de skulle dö när de såg blodet spruta ut, berättade chefen för Massachusetts General Hospitals traumaenhet George Velmahos.

Besluten om amputationer var inte svåra att ta, enligt honom.

– Vi slutförde bara det otäcka jobb som bomben lämnade.

En ung saudisk man togs till förhör kort efter bombdåden, något som nu väckt skarp kritik.

Myndigheter dementerade uppgifterna men mannens hem genomsöktes av polis med bombteam, föremål beslagtogs och hans rumskamrat frågades ut i timmar.

Enligt New York Times har källor från polisen berättat att den saudiske mannens nationalitet ett av skälen till agerandet och fallet har väckt debatt om fördomar.

Över 2 000 tips har kommit in till polisen efter bombdåden i Boston och utredningen drivs mycket brett, frågan om misstänkta och motiv är vidöppen, förklarade FBI-agenten Rick Descartes vid en presskonferens.

Polisen har säkrat spår av svarta nylonväskor som bomberna troligen har dolts i. Fragment av kulor och spik, möjligen inneslutna i en tryckkokare, har hittats och skickats för analys, sade han.

Den federala polisen FBI följer upp hundratals spår. På tisdagskvällen slog man fast att frågan om gärningsman och motiv fortfarande är "vidöppen". Ingen hade heller tagit på sig ansvaret, uppger TT.

-Det blir en världsomspännande utredning. Vi kommer att gå till världens ände för att ta reda på vem som är ansvarig, sade FBI-agenten Richard DesLauriers tidigare på dagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista