Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Tufft jobb riskerar ge dålig sömn

1:59 min

Personer med psykiskt ansträngande arbete, alltför höga krav på arbetsplatsen eller som jobbar skift riskerar att sova sämre än andra. Det visar en ny sammanställning av forskningsstudier som Statens beredning för medicinsk utvärdering, presenterar idag.

– Vissa problem i arbetsmiljön, som psykisk ansträngning, höga krav, mobbning och en obalans mellan ansträngning och belöning hänger ihop med en högre förekomst av sömnstörningar, säger Professor Steven Linton som är ordförande i forskningsprojektet.

SBU har studerat omkring 8 000 internationella undersökningar av sömn och arbete. Och rapporten visar att goda arbetsförhållanden som ger människor medmänskligt stöd på jobbet, kontroll över sin arbetssituation och rättvisa ger mindre sömnstörningar. Men när de faktorerna saknas ökar riskerna.

– På vissa arbetsplatser kan det vara väldigt höga krav. Man ska jobba fort, man ska jobba koncentrerat och precist, men man kanske inte har kontroll över arbetet eller får inte belöning för det man utför. När det förekommer finns det högre förekomst av sömnstörningar, säger Steven Linton.

Att inte kunna sova ordentligt påverkar hela livssituationen och på längre sikt kan det leda till sjukdom. Skiftarbetare har mer sömnstörningar, men den som slutar jobba skift sover bättre, visar rapporten.

Steven Linton hoppas att de nya vetenskapliga bevisen för effekten av en god arbetsmiljö ska leda till bättre sömn.

Om man känner igen sig i det här och tycker att man sover dåligt på grund av jobbet, vad kan man göra?

– SBUs rapport tar inte ställning till vad man ska göra på individnivå. Det här handlar om grupper. Naturligtvis har människor alltid tillgång till primärvården eller företagshälsovården och då skulle jag uppmana en person som känner igen sig i det här att söka vård där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista