Anders Ferbe, ordförande för IF Metall Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

IF Metall kritiserar strejkvarsel

"Riskerar att slå hårt mot medlemmarna"
1:43 min

En strejk i åkeribranschen skulle slå hårt mot industrin, och att Transport nu försöker driva igenom högre löneökningar vad andra har fått är inte okej, säger IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe.

– Jag är djupt oroad över det som händer inom transportsektorn, och bekymrad över att det finns ett varsel som riskerar att slå väldigt hårt mot våra medlemmar, säger han.

Den samordning som LO gjort ett stort nummer av i årets avtalsrörelse ser ut att knaka i fogarna. Transport reserverade sig mot LO-styrelsens beslut att anta industrins nysatta lönenorm på 6,8 procents påslag över tre år.

Men det innebär inte att Transport är fria att kräva vilka löneökningar som helst, enligt Anders Ferbe.

– Problemet är att man säger att man inte accepterar industrins lönenormerande roll, och att man kräver en högre en högre löneökning än vad industrins anställda har fått, säger han.

Att ett fackförbund inom LO så tydligt kritiserar ett annat är ovanligt, men Transport vill inte svara på kritiken i dag.

Transport har varslat om strejk på lastterminaler runt om i landet från och med onsdag i nästa vecka. Enligt arbetsgivarna påverkar det redan nu planeringen av transporter, och handeln varnar för att det kan bli brist på vissa varor.

LO vill inte kommentera oenigheten i de egna leden, men Christer Ågren, Svenskt Näringslivs vice vd, skräder inte orden.

– Det här hotar att spräcka hela industrinormeringen. Det som har varit hjärtat i den lönebildningsmodell vi har haft i femton år, och som har lett till en helt fantastisk reallöneutveckling för svenska löntagare, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".