Granskning av Ola Rask välkomnas

Den socialdemokratiska riksdagsgruppen välkomnar en granskning av den socialdemokratiske riksdagsmannen Ola Rask.

En granskning som Dagens Nyheter har gjort visar att Ola Rask har tagit ut milersättning för egen bil från riksdagen trots att han använder en tjänstebil som han har i sitt jobb som chef för den fackligt ägda kursgården Rönneberga på Lidingö.

– Det är självklart att man måste följa regelverket och ta reda på vad som gäller. Det är bra nu att det klargörs och blir tydligt, säger Martin Nilsson i den socialdemokratska riksdagsgruppen.

Hävdade att han gjort rätt
I Ekot på tisdagsmorgonen hävdade Ola Rask att han har gjort rätt när han har begärt ersättning för privat bil för resor till riksdagen, trots att han har tjänstebil, eftersom han har tjänstebilen genom sin andra uppdragsgivare, kursgården Rönneberga.

– Jag menar att jag har följt de regler som gäller. Allt som jag kör privat, alltså mina resor till och från riksdagen, de är privatkörning och de får jag beskatta, sa Ola Rask i Ekot.

Skatteverket menar att han gjort fel
Men på Skatteverkets huvudkontor säger skattedirektör Björne Sjökvist att Ola Rask har fel. Bilen som han har genom kursgården Rönneberga är och förblir en tjänstebil, även när han använder den till riksdagen. Resan mellan bostaden och riksdagen är en tjänsteresa.

Då är det fel av Ola Rask att kräva den högre ersättningen för privat bil, på 17 kronor per mil, pengar som ska täcka bland annat service, istället för tjänstebilsersättningen på 9 kronor per mil, som bara ska täcka bensinkostnader.

På Riksdagsförvaltningen har man skickat tjänstebilsfrågan vidare till Skattemyndigheten för ett avgörande.

Oklart om Rask begått ett brott
Frågan om Rask kan ha begått brott kan inte Skatteverkets Björne Sjökvist svara på, det beror bland annat på om det har skett avsiktligt.

På tisdagseftermiddagen skickade Ola Rask ut ett meddelande där han hävdar att han inte har haft för avsikt att tillskansa sig något som han inte har rätt till, och att om det visar sig att han har gjort fel, så ska han ställa det tillrätta.

Cecilia Strömberg
cecilia.stromberg@sr.se

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se