1 av 2
Niondeklassarna Victoria Louise Ross och Lara Mårtensen Ninn i Lyngby utanför Köpenhamn är oroliga för hur det ska bli med deras examen nu när dom har missar så många lektioner på grund av lärarlockouten. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
2 av 2
Trongårdsskolan i Lyngby utanför Köpenhamn ligger öde. Under skolkonflikten hålls bara några få lektioner här, av lärare som inte omfattas av konflikten. Sammanlagt är det närmare 900 000 elever i Danmark som står utan undervisning så länge lockouten av lärarna pågår. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.

Dansk skolkonflikt hotar elevbetyg

Krav på att regeringen griper in
2:00 min

I Danmark har den pågående skolkonflikten - som nu är inne på sin tredje vecka - gått så långt att den hotar niondeklassarnas avgångsbetyg. Nu vill allt fler att regeringen griper in innan det hinner gå för långt.

– Eftersom parterna inte verkar kunna enas så kan regeringen få gripa in nu, säger niondeklassaren Lara Mårtenson Ninn i Lyngby utanför Köpenhamn.

Hon är extra orolig för niornas examensprov - som det ser ut nu är det osäkert om det blir av och examensproven är viktiga för slutbetygen. De allra flesta danskar står på lärarnas sida i skolkonflikten - som handlar om lärarnas arbetstid och vem som ska bestämma vad den ska innehålla.

Kommunerna har sedan den 1 april lockoutat lärarna från skolorna vilket innebär att närmare 900 000 grundskole- och vuxenelever inte får den undervisning de ska ha. Nu har elevorganisationen reagerat liksom allt fler föräldrar, som efterfrågar regeringsingripande eller att parterna ska återuppta förhandlingarna.

Hannelore Dörner är mamma till en niondeklassare i Lyngby. Hon tycker att konflikten skickar ut felaktiga signaler till barnen.

– Vi säger alltid att utbildning är så viktigt och så helt plötsligt nu säger vi att ni kan strunta i skolan eftersom vi vuxna kan inte komma överens, säger Hannelore Dörner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".