Flera departement kritiserar biståndsminister Gunilla Carlssons förslag till biståndsplattform, bland dessa miljödepartementet, landsbygsdepartementet och finansdepartementet. Foto: Scanpix Montage: SR

Carlssons biståndsförslag splittrar regeringen

2:41 min

Den hårt kritiserade moderata biståndsministern Gunilla Carlsson möts av mer kritik för sitt försenade förslag till biståndsplattform, som ju ska ge en mer entydig styrning av det svenska biståndet. Enligt dokumentation som Ekot har tagit del av kommer flera departement med starka invändningar.

Det är en omfattande och nedgörande kritik av den moderata biståndsministern Gunilla Carlssons förslag till biståndsplattform som kommer från andra delar av regeringen, enligt vad Ekot erfar. Finansdepartementet, landsbygdsdepartementet och miljödepartementet har alla starka invändningar mot förslaget.

Starkast är kritiken från Miljödepartementet, som leds av centerpartisten och miljöministern Lena Ek. Miljödepartementet anser till exempel att det bland annat är fel att miljö- och klimatfrågor enbart kopplas till katastrofer i den biståndspolitiska plattformen. Miljödepartementet anser också att plattformen ska slå fast att miljö- och klimataspekter är en central utgångspunkt för allt utvecklingssamarbete.

Det är också oklart hur plattformens målsättning kopplar till globala överenskommelser om klimat, biologisk mångfald och kemikalier, hävdar Miljödepartmentet.

Frågor ställs också om hur Gunilla Carlsson och utrikesdepartementet kommit fram till de målsättningar som föreslås. Klargöranden krävs till exempel när det gäller förslagen till delmål som inte är förankrade i regeringens nuvarande politik på biståndsområdet eller i samstämmighetspolitiken: Hur har de delmål som föreslås valts ut? Hur har den kompetens tagits tillvara som finns på Sida?

Eftersom plattformen innebär en radikal förändring av nuvarande biståndspolitik så anser miljödepartementet att den bör vara tydligt och brett förankrad. Och miljödepartementet förutsätter att plattformen skickas ut på remiss till alla berörda instanser.

Finansdepartmentet konstaterar att det är många oklarheter och frågor som uppkommer om plattformen. Och moderata finansministern Anders Borgs departement ser fram emot en ordentlig revidering av dokumentet nästa gång det skickas ut för beredning mellan departementen i regeringen.

Landsbygdsdepartementet förutser stora förändringar av Gunilla Carlssons förslag till biståndsplattform i dess nuvarande form.

Enligt de dokument som Ekot har tagit del av är den centerpartistiska landsbygdsministern Eskil Erlandssons landsbygdsdepartement kritiskt till processen för framtagandet av den biståndspolitiska plattformen. En mer transparent process med insyn och kunskapsutbyte hade förenklat och underlättat arbetet samt troligen påskyndat processen.

Det kan ifrågasättas om den biståndspolitiska plattformen utgör ny politik, säger Eskil Erlandssons Landsbygdsdepartement. Ett antal områden som omfattas av nuvarande biståndpolitik utelämnas helt eller delvis, så som miljö och klimat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista