Har inte alla befogenheter. Foto: Scanpix

Presidentvalet i Italien kan öppna upp låst läge

1:55 min

I dag inleds valet av ny president i Italien. Det är ett val av mycket stor betydelse för Italien just nu, eftersom landet är utan folkvald regering sedan två månader tillbaka.

– Ett första steg för ett Italien i kris, säger kommentatorn på tv-kanalen Mediaset om presidentvalet som börjar i dag.

De flesta är ense. En ny president kan göra det som Italiens nuvarande statsöverhuvud Giorgio Napolitano har gått bet på, alternativt inte haft befogenheter till nu på sluttampen av sin period.

En ny statschef kan antingen helt sonika utlysa nyval eller försöka än en gång att få de tre blocken att förhandla och komma fram till en regering. 

1 007 parlamentsledamöter från de båda kamrarna och 58 regionledare röstar om den nye presidenten. För att bli vald krävs det i de tre första omröstningarna två tredjedelar av rösterna, därefter sänks kravet till enkel majoritet. 

Många namn har nämnts som möjlig president för Italien, men i går kväll hamrades det ut att vänsterledaren Pier Luigi Bersani tänker lansera senatens tidigare talman, 80-åringen Franco Marini och att högersidans Silvio Berlusconi stödjer det liksom också Mario Montis mittengrupp.

Franco Marini betecknas som kristdemokrat och har varit arbetsmarknadsminister, europaparlamentariker, senatens talman, poster som summerar till etiketten "Mycket erfaren".

Men inom vänstern knorras det redan. Bersanis värste konkurrent inom sitt eget parti Demokraterna, den unge borgmästaren från Florens, Matteo Renzi, sa i går kväll att varken han eller andra vänsterparlamentariker vill ha Franco Marini som president.

Klockan nio börjar omröstningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista