Valet i Venezuela

Sydamerikanska ledare i krismöte om Venezuela

I Sydamerika kommer flera presidenter att hålla ett akutinsatt möte idag, torsdag, med anledning av konflikten i Venezuela.

Valkommissionen har utropat Nicolas Maduro till president, men oppositionen godtar inte valresultatet vilket har lett till sammandrabbningar där hittills åtta personer dött.

Mötet hålls i samarbetsorganistionens Unasurs regi, i Lima. Presidenterna från Peru, Uruguay, Argentina och Brazil kommer att delta, och eventuellt fler, enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters.

På onsdagskvällen meddelade Obama-administrationen att den inte erkänner Nicolas Maduro som ny president förrän rösterna har räknats om.

Amerikanska utrikesministern John Kerry säger att en omräkning av rösterna är bör göras skyndsamt, och att det är oklart om USA kommer att vara representerade vid venezolanska presidentinstallationen på fredag.

Nicolas Maduro var inte sen att kommentera Kerrys uttalande, och sa att landet inte bryr sig om USA:s erkännande samtidigt som han anklagade Kerry för att stödja landets högeropposition och lägga sig i Venezuelas interna angelägenheter.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".