Jag har aldrig tidigare mött en sådan grymhet, säger 17-årige Genet till Sveriges Radios korrespondet. Foto: Pernilla Palm/Sveriges Radio.

Ligor kidnappar och torterar eritreanska flyktingar

2:38 min

Trots internationell uppmärksamhet fortsätter kidnappningarna och tortyren av eritreanska flyktingar i Sinai. Det handlar om ligor i Sudan och Egypten som kräver de kidnappades familjer på stora lösensummor.

Lyssna på Cecilia Uddéns längre reportage

Vår korrespondent Cecilia Uddén har träffat flera unga eritreaner som är för evigt märkta av tortyr.

– Det jag såg under tiden i Sinai går inte att beskriva och jag vill inte beskriva det heller, säger 17-åriga Genet, för jag vill glömma, men det är etsat i min hjärna, på samma sätt som de märken av tortyr vi alla bär på.

Genet ligger på sjukhus i Kairo efter att ha genomgått en abort. Nu får hon vård för ett allvarligt infekterat sår på foten som uppstod efter att hon kedjats fast av sina kidnappare - det kröp maskar i det, och allt kött var borta, man såg benet, säger hon och visar bilder från en liten billig mobiltelefon där jag ser något som ser ut som en rå, avgnagd mindre lammstek - men det är alltså Genets fot, nu ligger den i bandage.

– De saknade all humanitet, de var drogade. Jag har aldrig tidigare mött en sådan grymhet, säger Genet. Kidnapparna var ständigt drogade. De tvingade oss att ha sex med varandra och så satt de och tittade på, som om de såg på en porrfilm.

Genet blev frisläppt efter att en lösensumma på 30 000 dollar betalats till kidnapparna. En anonym människorättsorganisation i Kairo betalar nu hennes sjukvårdskostnader. Medan jag träffar henne kommer ytterligare fyra eritreanska tonåringar in i rummet - de har alla utsatts för liknande tortyr, men de släpptes för flera månader sedan, de väntar i Kairo på att få asyl via UNHCR och hjälper nu nyanlända offer.

När jag frågar hur de förklarar att världen inte tycks bry sig om den eritreanska människohandeln, svarar Debes, som just fyllt 16.

– Jag är en svart man, det är förklaringen, svarar han med nykläckt målbrottsröst

Genet är ett fingerat namn för att skydda det 17-åriga tortyroffrets identitet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista