1 av 8
2 av 8
Foto: Andy Bartee/Scanpix.
3 av 8
4 av 8
5 av 8
6 av 8
Brandkåren var först på plats efter explosionen i gödningsfabriken. Foto: Rod Aydelotte/Scanpix
7 av 8
8 av 8
Boende evakueras efter explosionen i West, Texas. Foto: AP/Scanpix

Våldsam explosion i gödningsfabrik i Texas i USA

1:46 min

I Texas i USA har minst två människor dödats och flera hundra människor har skadats i en explosion i en fabrik för gödningsmedel. Dödstalen väntas stiga.

Explosionen satte eld på och förstörde många kringliggande byggnader, bland annat brinner det i en skola och ett vårdhem har rasat.

Explosionen var så våldsam att den orsakade en seismisk rörelse med en magnitud på 2,1. Smällen kändes åtta mil från fabriken.

Det finns risk för ytterligare explosioner. Hus har kollapsat, man befarar att folk sitter instängda, rapporterar Sveriges Radios USA-korrespondent Inger Arenander.

Hälften av stadens 2800 invånare har nu evakuerats.

Enligt D L Wilson, talesperson för säkerhetsdepartementet, pågår nu en genomsökning av området efter explosionen för att hjälpa människor som själva inte har kunnat ta sig ut. Mellan 50 och 75 hus har skadats.

- Jag vandrade genom området och sökte igenom ett antal hus, och förödelsen var massiv. Det såg ut som i Irak, eller efter bomben i Oklahoma City 1995, så förstår ni, säger han.

Sjukhuset i Waco uppger att de har fått in minst 100 skadade, varav några allvarligt. De två som bekräftats döda tillhör räddningstjänsten. Dödssiffran befaras dock stiga betydligt. Enligt D L Wilson rör det sig om ett okänt antal döda. Flera närliggande sjukhus tar också emot skadade.

– Det är en katastrof för det här lilla samhället, säger Inger Arenander.

Explosionen inträffade strax före klockan åtta på onsdagskvällen lokal tid och elden är nu under kontroll, enligt räddningstjänsten men det är fortfarande risk för fler explosioner. 

En lokal tv-kanal intervjuar räddningsarbetare och anhöriga till räddningsarbetare om det svåra arbetet med att rädda människor och släcka bränderna.

Det är farligt att vara i området på grund av explosionsrisken.

Helikoptrar från andra områden uppges är på väg. Det finns även risker för helikoptrarna då flammorna från elden är mycket höga.

– Man vet inte varför explosionen har ägt rum, rapporterar Inger Arenander.

En läkare som arbetar på vårdhemmet säger till tv-kanalen CNN att dödssiffran kommer att stiga eftersom många människor fortfarande är begravda i rasmassorna.

De två döda som bekräftats tillhör räddningstjänsten.

– Jag har aldrig sett något liknande. Det var som en kärnvapenladdning, säger stadens borgmästare Tommy Muska, som även jobbar som brandman i räddningstjänst, om explosionen.

Explosionen inträffade i fabriken i West, en stad norr om Waco, vid åttatiden på onsdagskvällen lokal tid och föregicks av en brand. Muska berättar att räddningstjänsten ryckte ut för att släcka en brand klockan 18.30 lokal tid. Explosionen som sedan följde var så kraftig att hjälmen flög av och fönster och dörrar i hans hem blåstes ut, rapporterar AP.

Räddningsarbetet försvåras av farhågor för en andra explosion, att det fortfarande brinner och att fabriken innehöll farliga kemikalier.

– Det är stor förödelse. Jag har inte sett något liknande, säger den lokala Sheriffen Parnell McNamara. Det ser ut som en krigszon.

Läraren Debby Marak berättar för AP att hon just avslutat sin lektion i religion på onsdagskvällen när hon upptäckte att rök tornade upp sig ovanför staden.

Hon körde i rökens riktning och möttes då av två pojkar som kom rusande mot henne och skrek att myndigheterna uppmanat alla att akta sig eftersom fabriken skulle explodera. Hon hann vända tillbaka ett par kvarter när explosionen inträffade.

– Det var som att befinna sig i en tornado. Saker flög omkring och hela vindrutan blåstes ut, berättar Debby Marak.

Texten uppdateras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista